Visszavág a BayernLB: megelégelte a leminősítést

Pénzügy | Pénzügyi Szolgáltatók

Megelégelte a Bayerische Landesbank (BayernLB) – az MKB Bank meghatározó tulajdonosa – a Standard & Poor’s (S&P) leminősítéseit, és felbontotta a hitelminősítővel kötött szerződését, költségcsökkentésre hivatkozva.
Az S&P májusban sorra rontotta le a német tartományi hitelintézetek hitelképességi besorolását, ugyanis azok tervezett privatizációja a tartományi bankok – így a BayernLB – működésének átláthatóságát ronthatja – indokolta döntéseit az S&P. A leminősítést hevesen kritizálták a legnagyobb német tartományi és szövetkezeti bankok, az S&P ennek ellenére a BayernLB befektetői ajánlását A-ról BBB+-ra rontotta.
Elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy kiújulhat a nagy hitelminősítőkkel szembeni ellenszenv a pénzügyi szektorban, amiért nem voltak képesek a válságot előre jelezni, és rizikós papírokra is jó besorolást adtak korábban, míg a válság után rendkívül szigorú minősítési politikára váltottak. Németországban utoljára négy éve bontott szerződést tartományi bank hitelminősítővel, akkor a WestLB szakított a Fitch Ratingsszel. A BayernLB nem tervez hasonló lépést a Moody’sszal és a Fitchcsel szemben, ott a bank hitelbesorolása A kategóriás. GT

Jönnek a rozsdaövezet-rendeletek

Legkésőbb szeptemberben jelenhet meg az azonnali rozsdaövezeti akcióterületeket kijelölő kormányrendelet, a hosszabb távú programhoz uniós pénzeket vár a kormány.

Szoboszlai Dominik a klubváltásról beszélt egy interjúban

Ha lesz egy klub, amelyik engem akar és hajlandó ennyi pénzt kifizetni értem, akkor örülni fogok, hogy elértem valamit – mondta a Figyelőnek a Salzburg magyar válogatott középpályása.

A vártnál kevésbé nőtt a munkanélküliség az euróövezetben

Májusban 14,366 millióan voltak munka nélkül az Európai Unióban, ebből 12,146 millióan az euróövezetben.

Nyert a járványhelyzeten a Family Frost

A túraútvonalakon árusító cég négyszázmillió forint osztalékot fizetett.
Világgazdaság Piactér