PR

A Foka-öböl és a Duna Terasz Lakónegyed

A XIII. kerületi Foka-öböl hosszú utat járt be: a nehézipari központból mára a főváros egyik legnépszerűbb lakó- és pihenőövezetévé vált.

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Budapesten és a Balaton környékén a legtudatosabbak a házépítők. Az átgondolt tervezés az alapoktól kezdve kulcsfontosságú, mivel a végeredményt, ezáltal a fenntartási költségeket a falazat és a tetőszerkezet minősége is nagyban meghatározza. Az új építésű ingatlanok esetében a 2022. év első felében életbe lépő szigorú energiaügyi szabályozás miatt nélkülözhetetlenné válik a körültekintő kivitelezés.

Színtelen, szagtalan, mégis vagyonokat mozgat meg – hogyan kereskednek a szén-dioxiddal?

Számos termék, így az áram árában is megtalálható a szén-dioxid-kibocsátás hatása. Ez lényegében azt jelenti, hogy a gyártás, termelés során kibocsátott üvegházhatású gázok ellenértékét az üzemeknek, erőműveknek meg kell vásárolniuk. A szén-dioxid-kvóták nemzetközi, valamint uniós piacán ennek a terméknek is éppen olyan árfolyama van, mint az olajnak, áramnak vagy éppen az aranynak. Nem véletlen tehát, hogy Magyarország egyik legnagyobb villamosenergia-nagykereskedőjeként az MVM Partner Zrt. is a CO₂-emissziós kvótával már hosszú évek óta foglalkozik.

Van egy fontos fegyverünk a klímaváltozás elleni harcban

A világ országainak vezetői 1992-ben, az éves ENSZ-értekezleten elhatározták, hogy fel kell lépni a klímaváltozás ellen, hiszen ez a folyamat már akkor megfigyelhető volt. A megállapodás 1995-re született meg, ezt ma Kiotói Jegyzőkönyv néven ismeri a világ (a dokumentumot a névadó japán városban írták alá). Több ország ugyanakkor csak aláírta, de nem ratifikálta a jegyzőkönyvet – vagyis a törekvést ugyan támogatta, de célkitűzést nem vállalt (például az USA). Az Európai Unió azonban ratifikálta, és ezzel egy kollektív kibocsátás-csökkentési célt is vállalt, amihez az összes akkori és azóta belépett tagállamnak hozzá kell járulnia különböző mértékben. A Kiotói Jegyzőkönyv 2012. végével zárult első kötelezettségvállalási időszakát egy újabb, 2013-2020-ig tartó vállalás követte az EU részéről, majd 2021-től immár a 2015-ben elfogadott Párizsi Megállapodás alapján zajlik az EU és a világ többi országának klímavédelmi cselekvése. Az uniós kibocsátás-csökkentés egyik fő eszköze az EU Emissions Trading System (vagyis az EU ETS), az EU Kibocsátás-kereskedelmi Rendszere.

Első rész – Egy messzi galaxisban

Az AARDY.com az utazási biztosítások vezető piactere az USA-ban. A sokszoros vállalkozó, és egykori Királyi Légierő pilóta, Jonathan Breeze által lett alapítva.
Világgazdaság Piactér