Főszerepet kapnak a munkáltatók

Az adókedvezményt így lehet a legjobban kihasználni

PR
Nagyon fontos időszak jön az önkéntes nyugdíjpénztárakban és az egészségpénztárakban takarékoskodók számára, aki pedig még nem tag, annak érdemes megfontolni a belépést. A pénztári tagok az év végéig történő befizetésekkel tudják maximalizálni az évi 20 százalékos, legfeljebb 150 ezer forintos adó-visszatérítést. A munkáltatók számára pedig azért fontos, mert 2019-től új szabályok jönnek, amelyre érdemes felkészülniük a vállalatoknak: továbbra is a legjobb munkáltatói juttatások között lesz a pénztári tagsághoz adható hozzájárulás. A munkáltató a jövő évi adótörvények alapján a bérkifizetéshez képest a pénztári tagsággal rendelkező alkalmazottnak akár 10 százalékkal nagyobb összeget juttathat.

Itt az év vége, ami az öngondoskodás szempontjából rendkívül lényeges, különösen pénztári tagsággal már rendelkező emberek és a pénztári belépést tervezők számára. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével (Pénztárszövetség) együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak befizetési rohamra számítanak az év utolsó heteiben, mert az egyéni megtakarítások után járó évente 20 százalékos, legfeljebb 150 ezer forintos adó-visszatérítést a december végéig még lehet maximalizálni.

Ilyenkor az adókedvezmény kihasználása miatt mindig megugrik a beérkező tagdíjak összege, most is erre számítunk, könnyen lehet, hogy rekord születik

– adott előrejelzést dr. Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke. Hozzátette: az tagok az idén már az első kilenc hónapban is jelentősen növelték megtakarításaikat.

Fotó: ÖPOSZ

A számok magukért beszélnek

A Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárakba január és szeptember között 42 milliárd forint, az egészségpénztárakba pedig 16 milliárd forint folyt be, ez kiemelkedő, 16 százalékos, illetve 21 százalékos emelkedést jelent éves szinten. Dr. Kravalik Gábor szerint a pénztárak továbbra is az egyik legjobb alternatívát jelentik a megtakarítási piacon, amiben az adókedvezmény is fontos szerepet játszik. Az elnök megemlítette azt is, hogy véleménye szerint a nettó reálbérek év első kilenc hónapjában látott közel 9 százalékos emelkedése is hozzájárulhat a jövőben a pénztári megtakarítások növekedéséhez, hiszen így nagyobb lehetőségük van az embereknek, hogy felkészüljenek a váratlan helyzetek átvészelésére, későbbi életük bebiztosítására.

Dr. Kravalik Gábor
Fotó: ÖPOSZ

„Fontos azonban látni, hogy vannak, akik bár szeretnének az egészségük megőrzése és az időskori biztos anyagi helyzet megteremtése érdekében az önkéntes egészség és nyugdíjpénztárak segítségével megtakarítani, de munkáltatói kiegészítés nélkül nehezebben kezdenek el félretenni” – mondta dr. Kravalik Gábor. Nekik jelenthet megoldás az, ha a munkáltatójuk hozzájárulást biztosít a pénztári tagságukhoz.

A vállalati pénztári hozzájárulás akár 10 százalékkal kedvezőbb lehet a tagnak, mintha bért kapna

Az elnök elmondta: „Az adókedvezmény maximalizálását célzó egyéni befizetések miatt várható év végi roham mellett a következő évre történő felkészülés szempontjából is nagyon fontos időszaknak nézünk elébe. A munkáltatóknak ugyanis érdemes felkészülnie a 2019-től életbe lépő szabályokra. Sokáig nem volt világos milyen is lesz a pénztári juttatások adókörnyezete, de végül kedvező változás is történt. Igaz hogy a pénztári tagsághoz adható munkáltatói hozzájárulások a bérekkel azonos mértékben adóznak majd jövőre, ugyanakkor a legkedvezőbb juttatások között maradnak. A munkaadói teher 21 százalékra csökken és bár a pénztártagsággal rendelkező dolgozó 33,5 százalékos adóterhe csökkenti a juttatást, de újdonság, hogy 2019-től már munkáltatói hozzájárulás után is igénybe lehet majd venni az adó-visszatérítést. Az alkalmazottak szempontjából jövőre a munkáltatótól kapott pénztári hozzájárulás 10 százalékkal kedvezőbb, mintha ugyanazt az összeghez fizetésként jutnának hozzá” – emelte ki dr. Kravalik Gábor.

Juttatások 2019. Munkabér Önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulás Önkéntes pénztári adomány Pénztári célzott szolgáltatás (egyes meghatározott juttatások)
(1) Bruttó juttatás a pénztártagnak 100,00% 100,00% 100,00% 100,00%
(2) Munkáltató adó- és közterhei 21,00% 21,00% 21,00% 40,71%
(3) Munkáltató terhei összesen [1+2] 121,00% 121,00% 121,00% 140,71%
(4) Pénztártag adó- és közterhei 33,50% 33,50% 33,50% 0,00%
(5) Pénztártag egyéb terhei 0,00% 5,00% 3,00% 5,00%
(6) Munkáltatói juttatás után a pénztártag adójóváírása 0,00% 20,00% 20,00% 0,00%
(8) Pénztártag nettó jövedelme 66,50% 76,48% 77,81% 95,00%
(9) Juttatás hatékonysága [8/3] 54,96% 63,20% 64,30% 67,51%

A pénztári szakma szerint a munkáltatók szerepe különösen felértékelődik az új szabályok miatt. A vállalatoknak érdemes lesz úgy összeállítaniuk az jövő évi juttatási csomagokat, hogy az adószabályok változását a lehető legnagyobb mértékben kihasználhassák munkavállalóik.

A pénztári juttatás segítheti azokat, akik csak a munkáltatójuk segítségével tudják vállalni a pénztári tagságot, a jelenlegi pénztártagok pedig a munkáltatójuk segítségével növelhetik megtakarításaikat. Ezek eredményeként pedig fokozott növekedésnek indulhat a pénztári piac.

További információk a www.penztar-szovetseg.hu oldalon.

A digitális forradalom nem tudja legyőzni a könyveket

Kampányba kezdene a könyvszakma az illegális letöltések ellen, emellett fontos lenne az iskolai tananyag modernizációja is – mondta a VG.hu-nak Gál Katalin, a MKKE elnöke.

Jövőre a családok támogatása és a gazdaság védelme lesz a fókuszban

A családok támogatására, a külső és belső biztonság garantálására és a munkaalapú gazdaság erősítésére készül a kormány 2020-ban.
Világgazdaság Piactér