Az élményalapú tanulásban hisznek: a pedagógusok is nyitnak a digitális módszertan irányába

PR
A 21-dik században a digitalizáció jelentősen megváltoztatta az életünket, a most felnövő generáció számára pedig már elengedhetetlen készség például a programozás alapjainak az elsajátítása. Az érzékenyítésben azonban fontos szerepe van a pedagógusoknak: nekik kell megmutatniuk, hogy az okos eszközök a tanulásban is használhatóak, sőt!

Májusban indult el a T-Systems Modern Iskola programja, a projekthez tartozó digitális oktatással foglaló programja már most több ezer pedagógushoz jutott el – mondta Balogh Attila a T-Systems Magyarország vezérigazgató-helyettese a Világgazdaságnak.

Az elmúlt években Magyarországon milliárdos nagyságrendben bővült Digitális Jólét Program keretében az általános és középiskolák digitális eszközellátottsága, és a pedagógusok nagy része is tanári laptopot kapott és a tantermek felszereltsége is javult. A digitalizáció jelentős mértékben változtatja meg a társadalmunkat, a gazdaságot és mindent ami körülvesz bennünket. Ezért alapvetően az a cél, hogy minél korábban már óvodás korban elinduljon a gyerekek digitális oktatása – tette hozzá a T-Systems vezetője. Mi egy olyan programot hoztunk létre az oktatási intézmények számára, ami egy eddig kevésbé fókuszált feladatban segíti őket: abban, hogy a digitális eszközöket, a laptopokat, a tableteket, az okostelefonokat hogyan lehet jól használni és hogyan lehet a tantervbe illeszteni.

A digitális világ rendszerbe helyezett, tudatos használata pedagógiai oldalon alapvetően módszertani kérdés a – véli Balogh Attila. Jó hír, hogy egyre jobban terjed a tablet és okostábla és LEGO robot az intézményekben, de ezek akkor hatásosak igazán, ha a pedagógusok ismeretanyaga, felkészültsége, eszközhasználata biztonságos és hisznek is benne. Ez határozza meg minden program eredményességét, nem pedig az, hogy hány eszköz van az iskolában.

A digitális eszközök erősítik a csoportmunkát, a kommunikációt, a stressztűrő képességet, játékossá teszik az oktatást, de nyilván ehhez szükség van egy kidolgozott módszertanra is és a egy digitális tananyagra – tette hozzá. A Modern iskola program keretében ingyenes gyakorlati útmutató érhető el a pedagógusok számára, melynek elsajátításáért 5 kreditpontos igazolást kap az első 15 ezer vizsgázó. A T-Systems által összeállított oktató program 3-5 óra alatt elsajátítható, a kiadványban a tudást elmélyítő további tudásanyag megszerzéséhez is 5-10 órányi időbefektetésre van csupán szükség a pedagógusok részéről. A teljes programra egyébként a T-Systems évente több tízmillió forintot fordít.

A Modern Iskola program mindenki számára nyitott, általános és specializált tantervű, vidéki és fővárosi iskolák részvételét is szorgalmazzuk, mert így végül létre tud jönni egységes, átfogó rendszer. Ebben tapasztalatain szerint partnereink az intézmények de maguk a pedagógusok is, hogy saját oktatási anyagokat dolgoznak ki és osztanak meg egymással – véli Balogh Attila.

A témáról bővebben is tájékozódhat a T-Systems Symposiumon a digitális technológia és a hazai innováció egyedülálló, nemzetközileg is elismert szakmai konferenciáján november 26-án.

Bővebb információ: symposium2019.hu.

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

Varga Mihály: Érthetetlenek az aránytalanságok

A magyar álláspont szerint igazságos és rugalmas forráselosztásra van szükség az uniós válságkezelésben.

Rossz a nyugdíjpénztári teljesítmény

A tanulmány szerint a második pillérben nagyobb hozamokat kellene biztosítani a takarékoskodóknak, és módosítani kellene a díjakon is.

Rekordáron kelt el egy 30 éves Super Mario játék

A neve elhallgatását kérő licitáló az úttörő videojáték egy 1985-ben a Nintendo NES konzoljára kiadott korai verziójára csapott le a pénteki árverésen.

Börtönbüntetés is járhat a renitens F1-pilótáknak a Magyar Nagydíjon

A versenyzőket és a csapatok tagjait figyelmeztették, 15 ezer eurós bírságot vagy akár börtönbüntetést is kockáztatnak, ha megszegik a budapesti korlátozásokat.
Világgazdaság Piactér