Gasztronómia Megszületik a Nemzeti Összetartozás Pálinkája

Idén szilvából készül a közös Kárpát-medencei ital

PR

GYULA A XX. Gyulai Pálinkafesztivál egyik kiemelt eseményeként anyaországbeli pálinkákból és a határon túli magyar területek párlataiból ismét elkészítik, illetve palackozzák a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkáját – tudtuk meg Bora Imre fesztiváligazgatótól.

Fotó: VG / PR

Mint elmondta, tavaly útjára indult kezdeményezésük legfőbb célja, hogy tovább erősítsék a pálinkának, mint hungarikumnak a fontosságát.

– Ez az ital arra is hivatott, hogy a „magyarok pálinkájaként” nemzeti összetartozásunkat szimbolizálja – hangsúlyozta Bora Imre.

– Az esemény során a felajánlott anyaországban főzött pálinkákat és határon túli párlatokat egy nyílt hordóban házasítjuk. Az így kapott – szimbolikus üzenettel is bíró – „összetartozás pálinkáját” megszenteltetjük, majd palackozzuk. A palackokat a Kárpát-medencei magyarságért legtöbbet áldozó személyeknek ünnepélyes keretek között adjuk át az eseményen.

A fesztiváligazgató kérdésünkre kiemelte, a pálinka minden évben más gyümölcsből készül, a 2019-es esztendő gyümölcse a szilva lesz, tavaly pedig barackból készült az ital.

Fotó: VG / PR

A szervezők fontos célja, hogy a hazai pálinkagyártók mellett a határon túli magyar ajkú szervezetek vezetőit is megszólítsák. Azzal, hogy a kezdeményezés keretében Vajdaság, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Drávaköz, Muravidék is párlatokkal járul hozzá a „magyarok pálinkájához”, nem csak a nemes ital elismertségét erősítjük, de nemzeti összetartozásunkat is hirdetik majd, és kifejezik a Kárpát-medencei magyarság egységét, együvé tartozását. A Gyulai Pálinkafesztivált idén április 12-től április 14-ig rendezik meg Gyulán, a várkertben, a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkája pénteken születik meg.

Bővebb információ a helyszínről és az eseményről itt.

Hamarosan a parlament elé kerül a kormány tavaszi adócsomagja

A munkát terhelő adók, elsősorban a szocho csökkentése és a népegészségügyi termékadó emelése szerepelnek a kormány tavaszi adócsomagjában.

EURO 2020: 30 euró lesz a legolcsóbb jegy

Körülbelül tízezer forintba kerülnek a legolcsóbb jegyek a jövő nyári labdarúgó Európa-bajnokság budapesti mérkőzésére.
Világgazdaság Piactér