Gasztronómia Megszületik a Nemzeti Összetartozás Pálinkája

Idén szilvából készül a közös Kárpát-medencei ital

PR

GYULA A XX. Gyulai Pálinkafesztivál egyik kiemelt eseményeként anyaországbeli pálinkákból és a határon túli magyar területek párlataiból ismét elkészítik, illetve palackozzák a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkáját – tudtuk meg Bora Imre fesztiváligazgatótól.

Idén szilvából készül a közös Kárpát-medencei ital

Fotó: VG / PR

Mint elmondta, tavaly útjára indult kezdeményezésük legfőbb célja, hogy tovább erősítsék a pálinkának, mint hungarikumnak a fontosságát.

– Ez az ital arra is hivatott, hogy a „magyarok pálinkájaként” nemzeti összetartozásunkat szimbolizálja – hangsúlyozta Bora Imre.

– Az esemény során a felajánlott anyaországban főzött pálinkákat és határon túli párlatokat egy nyílt hordóban házasítjuk. Az így kapott – szimbolikus üzenettel is bíró – „összetartozás pálinkáját” megszenteltetjük, majd palackozzuk. A palackokat a Kárpát-medencei magyarságért legtöbbet áldozó személyeknek ünnepélyes keretek között adjuk át az eseményen.

A fesztiváligazgató kérdésünkre kiemelte, a pálinka minden évben más gyümölcsből készül, a 2019-es esztendő gyümölcse a szilva lesz, tavaly pedig barackból készült az ital.

Idén szilvából készül a közös Kárpát-medencei ital

Fotó: VG / PR

A szervezők fontos célja, hogy a hazai pálinkagyártók mellett a határon túli magyar ajkú szervezetek vezetőit is megszólítsák. Azzal, hogy a kezdeményezés keretében Vajdaság, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Drávaköz, Muravidék is párlatokkal járul hozzá a „magyarok pálinkájához”, nem csak a nemes ital elismertségét erősítjük, de nemzeti összetartozásunkat is hirdetik majd, és kifejezik a Kárpát-medencei magyarság egységét, együvé tartozását. A Gyulai Pálinkafesztivált idén április 12-től április 14-ig rendezik meg Gyulán, a várkertben, a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkája pénteken születik meg.

Bővebb információ a helyszínről és az eseményről itt.

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

Gyorsíthatnak a vállalati beruházások

A közbeszerzési törvény módosítása hozzájárulhat a cégek hatékonyságának és versenyképességének növeléséhez.

KSH: stagnált a termelés a mezőgazdaságban

Az áremelkedés ellensúlyozta a termékek kibocsátásának csökkenését.

Nyugdíj mellett a munkaerőpiacon: pró, kontra

Magyarországon minden hatodik állampolgár 65 év feletti, ám csak 10 százalék körülire tehető azon nyugdíjasok száma, akik munkaszerződésben állnak. Vélemény.

Csúcsra jár az európai pénzügyi szabályozás

Ursula von der Leyen ötéves időtávra vonatkozó politikai irányelveiben is számos olyan célt fogalmazott meg, amely érinti a pénzügyi intézményrendszert. Vélemény.
Világgazdaság Piactér