Költség fitness – Miért fontos minden apró költség nyomonkövetése?

PR

Senki sem szeret a költségeivel foglalkozni. A világon nincs olyan ember aki azzal a gondolattal ébredne, hogy „de jó, ma újra nyomon követhetem a költségeimet…” És ez nem is véletlen. Egyéni vállalkozóktól a mamut cégekig a költségek mindenki számára ugyanazt jelentik: Adminisztrációt, szembesülést, akciókat, teendőket, és legvégül kevesebb pénzt a zsebünkben.

Rossz hírünk van! Ez nem egy „5 könnyű tipp ahhoz, hogy beleszeress a költségeidbe” bejegyzés. Sokkal inkább pár általunk fontosnak tartott gondolat arról, hogy miért kötelező, hogy üzleti gondolkodásodba szervesen beépüljön a költségek valós idejű követése, vagyis miért kell, hogy a testmozgáshoz hasonlóan napi rutinná váljon egy olyan dolog, amihez alapból semmi kedved nincs.

#0 Általános forgalmi adó (a kettesért)

Más országban talán nem lenne jelentősége, de Magyarországon 27 százalék az általános forgalmi adó. Minden „elkallódott” szállítói számla egy pofon az adott havi/negyedéves cash flow-nak, hiszen a könyvelőd nem tudja csak úgy „levonásba” helyezni a költséget annak ellenére, hogy elutaltad. A kallódó számlák áfa tartalmát, tehát valójában Te finanszírozod.

Ezt egyébként általában mindenki érti, sőt fura módon nem a „kicsiknél” inkább nagyobb, vagy operatívan súlyosan terhelt cégeknél — ahol a méret ellenére nincs megoldva a költségek követése — ,üti fel a fejét sokszor az ilyen típusú hanyag nettó forgótőke gazdálkodás.

Annak ellenére, hogy mindenki érti, mégsem sikerül elkerülni a hónap végi stresszt az emailek, kihúzhatós fiókok bányászása nélkül. Pedig mennyire egyszerű lenne nem stresszelni, csak megfelelő módszerekkel a költségeket szisztematikusan, akár napi szinten követni.

#1 A profitért dolgozol? (Kezdőknek)

A cég profitja leegyszerűsítve: bevétel mínusz költségek. Ki az a vállalkozó, aki ne akarná ezt a számot ismerni? A helyzet az, hogy tapasztalaink szerint a legtöbb vállalkozó/vállalkozás küzd a jövedelmezőség kiszámításával, melynek két alapvető oka van.

  • Tapasztalataink szerint még ma is nagyon sok vállalkozó nem teljesen érti mi lenne a könyvelőjének a feladata, ezért általában határozottan elutasítja a könyvelésből kinyerhető adatokat, például egy eredménykimutatást. Mivel a könyvelő és az adózás szorosan összekapcsolódó fogalmak, ezért a könyvelő által prezentált eredménykimutatásban szereplő profit egy torzszülött, ami minél kisebb annál jobb, minél nagyobb annál nagyobb hülyeség.
  • Fenti jelenség ellenére a sok vállalkozásnak nem létezik saját belső használatú, jól követhető kimutatása a költségekről, melyeket időben és térben egyértelműen a bevételekhez lehetne rendelni.
  • A két fenti helyzet eredőjeként valójában nagyon nehezen mérik a jövedelmezőséget a hazai kkv-k. Általában bankszámlájuk egyenlegéből érzik hogy megy-e az üzlet, vagy sem. Ez egyébként nem egy rossz módszer, de kicsit komplexebb vállalati döntések esetén, lehet, hogy kevés lesz!

Tipp: A költségek szisztematikus követésével óriási lépést tehetünk vállalkozásunk életében, hogy a jövedelmezőségét legalább elkezdjük mérni, vagy megértsük, hogyan mérhetjük.

#2 Hatásosabb pénzügyi megszorítások (Haladó)

Egyszer-egyszer minden vállalkozásban pénzügyi megszorításokhoz kell folyamodni, akár a túlköltekezés miatt, akár azért mert a vártnál kevesebb a költségkeret — mondjuk egy recessziós időszakban — , de ennek egyébként ezer más oka is lehet!

Bármi is indokolja a megszorításokat, pontosan tudatában kell lenni a vállalkozás költségeinek, hogy megalapozott döntést hozhassunk. A költségek követése nélkül rosszul definiált megszorításokat alkalmazhatunk, melyek teljesen feleslegesek, hatástalanok, vagy jellemzően még rombolóbb hatásúak lesznek!

#3 Növekvő hatékonyság és akaraterő (Fitness)

Kísérletek alapján bebizonyosodott, hogy minél inkább számon tartjuk a költségeinket, annál produktívabbak és tudatosabbak leszünk életünk minden területén. A szokások bevezetése a mindennapjainkba (akár a rendszeres edzés, vagy pénzügyeink ügyes menedzselése), segít akaraterőt és fegyelmet vinni az életünkbe, ami végülis sosem árt!

Összefoglalva

Túl sok pozitív hatása van a költségek követésének, mint hogy csak megvonjuk a vállunkat. A pénzügyi tudatosság, a vállalkozásban is és a magánéletünkben is elengedhetetlen tulajdonság, mert csak így lehet egészséges pénzügyi gondolkodásunk.
Jelentős összegeket spórolhatunk meg költségeink figyelésével, és a megfelelő tudással a levonhatóságokról. Ráadásul még okosabb pénzügyi döntéseket hozhatunk a vállalkozásunk számára, és tudatosabbak lehetünk a magánéletben is.

Mi, a Riport Applications-nél most sok sok más mellett éppen azon dolgozunk, hogy a költségek követését a lehető legkisebb energia bevitellel megtehesd akár valós időben.

Tanuló algoritmussal felvértezett programunkkal a QUiCK-kel az alábbi előnyökhöz juthatsz:

  • valós időben követheted a költségeidet ,
  • segít a szállítói tartozások menedzselésében a számlák fizetettségének követése segítségével,
  • a tanuló algoritmus nem egy csodafegyver, de jelentősen csökkenti a számlák iktatásával kapcsolatos adminisztrációs időt,
  • a könyvelési anyagot olyan gyorsan rakhatod össze, mint még soha,
  • véded a környezetet.
Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

A Nébih elégedett a fagylaltkészítők munkájával

Biztonságosabb eljárással készülnek a fagylaltok, de ezekben az időkben érdemesebb is odafigyelni az elkészítésre.

Sok kkv nincs tisztában azzal, hogy innovációt valósít meg az ötleteivel

Az európai átlag fele, 21 százalék hasznosul az innovatív projektekből Magyarországon.

Még mindig Amerika a legfertőzöttebb

A fertőzöttek száma átlépte a 21 milliót, több mint 760 ezren meghaltak.

Horvátországban második napja rekordmértékű az új fertőzöttek száma

A legtöbb új esetet Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták.
Világgazdaság Piactér