Sikeres évet zárt a miskolci Foglalkoztatási Paktum

PR

„Miskolc Megyei Jogú Város Foglalkoztatási Paktum Programja” (TOP-6.8.2-15-MI1-2016-0001) Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Miskolc Holding Zrt., valamint a gazdasági élet és vállalatok képviselői, képzési és civil szervezetek együttműködésével valósul meg. Az operatív munkát Miskolc Holding Zrt. szervezetén belül működő Paktum iroda végzi, amely tevékenysége során a munkaerőpiacon felmerülő problémákra megpróbál reflektálni, és segítséget nyújtani a város munkaerőpiaci szereplői számára, így mára e terület megkerülhetetlen szereplőjévé vált.

A leglátványosabb eredményeket a toborzási tevékenység során érte el a szervezet, amely az ügyfélszolgálatán egyéni személyre szabott tanácsadással, képzési lehetőségek felkutatásával segítette az álláskeresőket, e mellett pedig a gazdasági szereplők bevonásával megszervezett állásbörzéken informálta az érdeklődőket. A Paktum iroda részvételével megvalósult helyi és budapesti HVG állásbörzén összesen közel 900 főt sikerült megszólítani.

A programba bevont személyek száma elérte az 1 255-öt, ami a 2021. június 30-ig tervezett létszám több, mint 62 százaléka. Ugyancsak jelentős siker, hogy a vállalatok 562 munkavállaló után vették igénybe a 8 havi bérköltség támogatást, további 4 hónap továbbfoglalkoztatási kötelezettséggel.

A gazdaság megnövekedett munkaerőigénye Miskolcon is stratégiaváltásra ösztönözte a munkaerőpiac szereplőit, így a toborzás, a munkaerő tartalékok feltárása mellett előtérbe került a szakképzés, a kompetenciafejlesztés minél rugalmasabb, valós igényekre reflektáló biztosítása is, ezért is alakult meg 2018-ban a Képzési Munkacsoport.

A Paktum 2020. évi terveiben nagy hangsúlyt kap az, hogy a jelenlegi, megszokott működésüket kissé átformálva minél több munkaadó felismerje az atipikus foglalkoztatás fontosságát, és tegye lehetővé azt munkavállalói részére, hiszen a munkavállalói oldalról egyre nagyobb igény mutatkozik a részmunka, távmunka, a rugalmas munkaidő lehetősége iránt.

A toborzási célú lehetőségek mellett a munkáltatói oldal folyamatos szakmai tanácsadásban részesül a Paktum iroda által, melynek a jövő évben kiemelt témái lesznek a munkavállalói kompetenciafejlesztés, a hatékony employer branding a munkaerő megtartás érdekében, és a cégen belüli belső kommunikációs csatornák kialakítása.

A 2020-as év egyik legfontosabb feladata a Paktum számára a decemberben megalakult Munkaerő visszatérését ösztönző munkacsoport szakmai munkájának elindítása. A cél, hogy minél több Miskolcról elszármazott munkaerő térjen vissza városunkba. Ezzel párhuzamosan folytatódik a város befektetésösztönzési tevékenységének munkaerőpiaci támogatása, a rendkívüli népszerűségnek örvendő helyi állásbörzék megszervezése, valamint újabb és újabb toborzási lehetőségek felkutatása. Ugyancsak folyamatos a partnerségépítés minden olyan szervezettel, amelyek hozzájárulhatnak az álláskeresők elhelyezéséhez, illetve a miskolci gazdaság munkaerőigényének biztosításához.

 

Hosszú életű termékeket szükséges tervezni

Vonzóvá kell tenni a hazai újrahasznosító ágazatokat a befektetők számára.

Az amerikai kormány több milliárd dolláros segítséget ad a farmereknek

Az újraválasztására készülő elnök az idén már ötödször járt kampányúton a középnyugati Wisconsinban.

Megölte a klubelnököt egy labdarúgó

Szemtanúk szerint a felek vitatkoztak, majd a futballista megkéselte a klubvezetőt, és megpróbált elmenekülni.

Romániában már több mint 4400 halálos áldozatot követelt a járvány

Romániában eddig több mint 111 ezer embert diagnosztizáltak koronavírussal.
Világgazdaság Piactér