Vajon fognak a liftben köszönni a robotok?

PR
A digitalizáció gyökeresen változtatja meg az életünket, átrajzolja a világról alkotott képünket és újraformálja a mindennapjainkat, és már nem csupán odahaza. A transzformáció súlyát a munkahelyünkön is érezhetjük, ahol a mesterséges intelligencia (AI) folyamatosan alakítja át az üzleti stratégiákat. Az International Data Corporation előrejelzése szerint az elkövetkező öt évben az emberiség megháromszorozza a felhasznált AI technológiák mennyiségét, és ez nem kíméli sem a vállalati, sem a fogyasztói szolgáltatásokat.

Míg egy irodában ma még szinte elképzelhetetlen együtt dolgozni egy robottal, a gyárakban természetesnek hat a jelenlétük. Az ismétlődő, gyártószalag mellett végezhető munkafolyamatokon túl a jelenlegi technológiák már az önálló tanulásra és fejlődésre képes mesterséges intelligenciával is kacérkodnak. Itt eszünkbe juthat Vanda, a Magyar Telekom virtuális asszisztense: őt 2018 elején juttatta be a T-Systems Magyarország a telekommunikációs vállalat ügyfélszolgálatára. Vanda azóta is tanul, folyamatosan fejlődik és már képes akár telefonos, akár chatalapú csatornákon párbeszédet folytatni az ügyfelekkel. Megérti az ügyfelek kérdéseit és válaszait, ezek alapján pedig teljes ügyintézési procedúrákat képes végigzongorázni emberi segítség nélkül. Hogy miket is?

  • segít módosítani az ügyfél otthoni szolgáltatásokhoz tartozó jelszavát,
  • meg tudja mondani az aktuális egyenleget,
  • rendelést vesz fel kiegészítő csomagra,
  • tippekkel, iránymutatással vesz részt a hibaelhárításban,
  • általános és megrendelésekkel kapcsolatos információkat nyújt.

Vanda jelenléte a hagyományos ügyfélszolgálat munkáját is magasabb szintre emelte. Az ott dolgozók már nem adminisztratív feladatokat látnak el, hanem valódi tanácsadást végeznek, miközben folyamatosan tanítják humanoid munkatársukat.

Vandához hasonló robotokkal egyre gyakrabban találkozhatunk a szolgáltatási és kereskedelmi szektorokban. Felbukkannak reptereken, éttermekben és üzletekben, ugyanakkor messze nem olyan elterjedt a használatuk, mint ipari sorstársaiké. Ennek az egyszerű oka pont a legnagyobb erősségükben rejlik: képességeik jóval kifinomultabbak, emiatt mozgásterük is jóval nagyobb, mint a gyártásban használt robotoknak – tökéletesítésük így lényegesen időigényesebb. Már csak amiatt is, hogy legyen idejük emberi formát ölteni. Utóbbi jelentőségét a 2019-es T-Systems Symposium külföldi vendége, Rachel Botsman, az oxfordi egyetem üzleti főiskolájának munkatársa így magyarázza el: „a robotokban akkor bízunk meg, ha a saját másunkra formáljuk őket. Ha valaki hasonló hozzánk, annak a cselekedeteit, válaszait könnyebben elfogadjuk Mindez egyértelművé teszi a humanoid robotok iránti igényt.”

A modern korban boldogulni kívánó munkás legnagyobb segítőjeként Botsman úgy véli: az emberiség legnagyobb értéke a bizalom. A Kiben bízzunk? címet viselő könyvében be is bizonyítja, hogy az üzleti modellek sikere sokszor azon múlik, képes-e az újító bizalommal kitölteni az ismert és az ismeretlen közötti űrt.

A humanoid robotokról, továbbá az ember és a mesterséges intelligencia kapcsolatáról is szó lesz a T-Systems Symposiumán, melynek kiemelt előadója Rachel Botsman bizalomkutató lesz. A szakmai konferenciáról a symposium2019.hu weboldalon található bővebb információ.

A szegényebb rétegek környezetkímélőbben élnek

A gazdagok jóval nagyobb mértékben károsítják a klímát, mint a szegények, állítja egy tanulmány.

Már a buli előtt bezárnak a szórakozóhelyek

Bevételeik legalább ötven százalékát bukhatják idén a DJ-k.

Így változik a közlekedés a Szuperkupa miatt

Bár egyes közlekedési járatokat sűrítenek, kocsival nem lesz könnyű a környéken. Segítünk tájékozódni, hogy merre és mikor nem érdemes menni.

A húsipar árnyoldalai

Az ipari hústermelés nemcsak a klímát, a bio­diverzitást, a termőföldet és az erdőket fenyegeti, hanem közvetlenül az emberi egészséget is. Vélemény.
Világgazdaság Piactér