Városok a felhő alatt – egy konferencia a jövőről

PR

A jövő az okosvárosoké – halljuk évek óta, de az igazi áttörésről kevés szó esik, miközben szívesen intéznénk mindent kényelmesen egy fotelból, vagy épp az otthoni teendők elvégzését felügyelnénk a munkahelyünkről. Nagyon várjuk, hogy végre bankkártyával, mobillal tudjunk fizetni, ha buszra szállunk, érdeklődve olvassuk az önvezető autókkal kapcsolatos híreket, s az is egyre reálisabb elvárás, hogy lakókörnyezetünket is bizonyos fokig az igényeinkre és az arculatunkra formálhassuk.

A Smart City koncepció alapja a „big data”, vagyis az adatok, információk hasznosítása és újrahasznosítása. Egy olyan rendszerezett folyamat kialakítása, amelyben minden város maga tudja majd meghatározni igényeit a helyi sajátosságok figyelembevételével. Az okos város sikerét az üzleti szereplők, a szolgáltatók és helyben lakók érdekeinek összehangolása jelentheti. E tekintetben jelentős kihívások előtt állunk, hiszen a felmérések szerint a felnőtt lakosság óvatos a technológia újításokkal kapcsolatban, aminek elsődleges oka, hogy hazánkban az Európai Unió országai között az egyik legmagasabb a digitális kompetenciák hiánya. Ez pedig arra készteti az aktív szereplőket, hogy Magyarország versenyképességének fokozása érdekében kiemelt szerepet kapjanak a digitális fejlesztések.

A Világgazdaság március 28-án hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a „Városok a felhő alatt” konferenciáját,

melynek keretében látképet igyekszik adni az okosvárosokat érintő jelenlegi fejlesztési irányokról és az összetett folyamatok következő mérföldköveiről. lépéseiről. Az állami szerepvállalásról és ösztönzőkről dr. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese számol be, a városok technológiai lehetőségeiről és a fejlesztések támogatásáról pedig Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese nyújt tájékoztatást. Mindemellett első kézből kaphatunk információkat a debreceni okosváros mintaprojektről és a zalaegerszegi járműipari tesztpályán zajló programokról is. További vállalati megszólalóknak köszönhetően szó lesz majd az e-mobilitásról, az e-fizetésről és az okosotthonokról is.

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

Elképesztő összegből építenék újra az ausztrál idegenforgalmat

Az ausztrál idegenforgalmi tanács szerint a tűzvész miatt az év végére legkevesebb 4,5 milliárd ausztrál dolláros veszteség éri az ágazatot.

Hatalmasra duzzadt az építőgéppiac

Bődületes növekedés után, erre az évre már csökkenő forgalmat jósolnak a nagyra nőtt piacukkal korántsem elégedetlen építőgép-forgalmazók.
Világgazdaság Piactér