A közgazdászok

Bitcoint venne?

Más kriptovalutákhoz hasonlóan a Bitcoin sem szolgál semmilyen hasznos gazdasági célt – véli Adair Turner, a brit pénzügyi felügyelet volt vezetője, az Új Közgazdasági Gondolkodás Intézetének elnöke.

Mi kell az inkluzív növekedéshez?

A siker kulcsa, hogy preventív lépésekre van szükség ahelyett, hogy kizárólag (vagy főként) a már kialakult helyzetet javító intézkedések lennének fókuszban – vélik közgazdászok.

Eljött Afrika ideje

Az Afrikai Fejlesztési Bank (AfDB) nemrégiben adta ki az afrikai gazdaságok idei évre vonatkozó előrejelzését, amely bizonyos tekintetben Afrika átalakulását tükrözi – véli Kaushik Basu, a Világbank volt vezető köz­gaz­­dásza.

A globalizáció új irányai

A globalizációt alakító trendek közül várhatóan továbbra is meghatározók maradnak a geostratégiai megfontolások – véli Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója.

Az automatizálás új korszaka kezdődik

A jövő foglalkozásai nemcsak több kognitív ismeretet követelnek majd meg, hanem több kreativitást és szociális készséget is igényelnek – véli Christopher Pissarides, a London School of Economics Nobel-díjas közgazdász­professzora és Jacques Bughin, a McKinsey Global Institute igazgatója, a McKinsey & Company szenior partnere.

Megfordulóban az eurózóna ördögi spirálja

Egyetlen pénzügyi ciklus sem tart örökké, az eurózóna országainak mai fellendülését hajtó ciklus azonban egy ideig még fennmaradhat – írja Daniel Gros, a Centre for European Policy Studies igazgatója.

Kína zöld lehetősége

A zöldgazdaság felé tett felgyorsított kínai lépések jelentős politikai előnyöket is eredményezhetnek – véli Adair Turner, az Új Közgazdasági Gondolkodás Intézetének elnöke.

Jobb műanyagok a tisztább óceánokért

Néhány kormány és vállalat meg van győződve arról, hogy a „bioműanyag” a megoldás a szennyezés ellen, megközelítésük azonban téves – véli Michael Stephen, a brit parlament volt tagja.

Új növekedési modell Európa szomszédsága számára

Több mint tíz évvel a globális pénzügyi válság után végre széles alapokon nyugvó fellendülés tapasztalható a világgazdaságban Szergej Gurijev, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank vezető közgazdásza szerint.

Világgazdaság Piactér