A közgazdászok

A termelékenységi rejtély megoldása

A 2008-as pénzügyi válság óta eltelt évtizedet vizsgálva három szembetűnő jelenséget tudunk azonosítani – vélik közgazdászok.

Costa Rica cselekszik helyesen

Az évek során a kevesebb mint ötmillió lakosú Costa Rica világszerte figyelmet váltott ki az általa követett progresszív politikával – írja elemzésében Joseph E. Stiglitz.

Európa válasza Trump tervezett acélvámjára

Nem Trump az első amerikai elnök, aki protekcionista intézkedéseket hozott az amerikai acélipar védelmében – véli Daniel Gros, a Center for European Policy Studies igazgatója.

A technológiapolitika jövője

A technológiával, illetve a legnagyobb technológiai cégekkel kapcsolatos kérdéseket egyre nagyobb viták övezik – véli a Stanford Egyetem közgazdász-professzora.

A szénmentes gazdaság kialakításának alacsony ára

Az acélipar dekarbonizálásának erős ösztönzője lenne egy szabályozás, amely előírná, hogy az Európában vagy Kínában értékesített autóknak meg kell felelniük a környezetbarát acél kritériumának – véli Adair Turner, az Energy Transitions Commission elnöke.

A piacok nem tudják lehűteni a Földet

Megvalósítható stratégiákra van szükség, hogy a tisztább, fenntarthatóbb alternatívák felé forduljanak az emberek – véli Ivan Ascher politológus.

A régi nótát fújják a jegybankok

A jegybanki vezetés átalakítását fundamentális módon kellene megvalósítani – véli Paola Subacchi, a Chatham House vezető kutatója.

Az egyenlőtlenség szerepe az euróválságban

Az eurózóna válságának súlyossága nem egyszerűen a háztartások adósságszintjének, hanem inkább az adósságok jövedelmi rétegek közötti eloszlásának a függvénye volt – írja elemzésében Benedicta Marzinotto, az Udinei Egyetem oktatója.

Világgazdaság Piactér