Elemzés

A klímaváltozás súlyos hatása

„ A szubszaharai Afrika vonatkozásában a kutatók erős kapcsolatot találtak a három évtizede tartó hőmérséklet-emelkedés és a polgárháborúk kitörése között” – írja Gulrez Shah Azhar, a kaliforniai Rand Corpora­tion kutatója.

Hazai infláció globális köntösben

„A hazai példa mutatja, hogy ha van is dinamikus reálbér-emelkedés, az sem feltétlenül jár jelentős inflációval” – írja Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza.

Az új BUBOR rendszer első éve a célnak megfelelően aktívabb piacot hozott

Az MNB kezdeményezésére a bankközi piaci kamatjegyzések, a BUBOR rendszere 2016 májusában átalakult. Emellett az ősz folyamán az MNB átvette a Magyar Forex Társaságtól a BUBOR és más pénzügyi referenciamutatók kezelését és további változtatásokat hajtott végre a mutatók előállításának szabályaiban. A változtatások hatására a jegyzések információtartalma érdemben nőtt. Az elmúlt egy évben látott folyamatokat részletesebben két cikkben foglaljuk össze. Az első cikk a legfontosabb változtatásokat és azoknak a piaci forgalomra gyakorolt hatását mutatja be. A folytatás az elmúlt év jegyzéseinek minőségét vizsgálja alaposabban.

Macroni gazdaságpolitikai forradalom?

„Ahogy a keynesianizmust diszkreditálják az 1970-es évek inflációs válságai, úgy a piaci fundamentalizmus is megbukott a saját belső ellentmondásai miatt a 2007-es deflációs válság során” – írja Anatole Kaletsky, a hongkongi székhelyű Gavekal Ltd. gazdasági tanácsadó cég vezető közgazdásza és társ­elnöke.

Ki lesz Európa Hamiltonja?

„A fiskális unió az egyetlen életképes megoldás az eurózóna strukturális problémáira” – írja Sylvester Eijffinger, a Tilburgi Egyetem közgazdász­professzora.

Munkaerő és növekedés – a magyar és a cseh példa

„Míg a 2010-es évek elején elsősorban a közmunkaprogramok expanziója táplálta a foglalkoztatottság bővülését, addig a közelmúltban már alapvetően a hazai elsődleges munkaerőpiac ösztönzi a magyarországi foglalkoztatást” – írja Bartha Attila, az MTA PTI kutatója.

Világgazdaság Piactér