Elemzés

Csendes adóforradalom a Perzsa-öbölben

Az Öböl Menti Együttműködési Tanács országainak gazdasága bajban van – véli Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója, a BCE tanársegédje.

Marketingpiaci adok-kapok

Az Y és Z generációk térhódításával a mindennapi élet számtalan területe átalakul – véli Bicsérdy Gergő, a PushAir stratégiai igazgatója.

Hány bit egy emberélet?

Lefordíthatóak-e az algoritmus nyelvére az etikai döntések? – teszi fel a kérdést Zara Orsolya, a robotok jogával foglalkozó egyesület magyar tagja.

A digitalizáció a vasúti közlekedés jövője

A digitális megoldások kényelmesebbé, élménydúsabbá teszik az utazást, ami a vasúti személyszállítás továbbfejlesztésének kulcstényezője – véli Dr. Ludvig László, a Siemens Zrt. Mobility ágazatának igazgatója.

Jobb félni, mint megijedni

A legfőbb globális kockázatok nagy felfordulást hozhatnak 2018-ban, és negatív oldalról befolyásolhatják a piacokat és a gazdasági növekedést – véli Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza.

A populista plutokrácia és Amerika jövője

„Azáltal, hogy a világgazdaság most nő, Trump feltehetően azt reméli, hogy az adócsökkentések, a deregulációs intézkedések elégséges növekedést idéznek elő” – írja Nouriel Roubini, a Roubini Macro Associates vezérigazgatója, a Stern School Business közgazdász­professzora.

Merre tart a multilaterális kereskedelmi rendszer?

„A nemzetközi kereskedelem számára a legrosszabb szcenárió az, amikor a világban három nagy kereskedelmi blokk alakul ki, mivel az explicit együttműködés közöttük lévő hiánya növekvő kereskedelmi akadályokhoz vezet” – írja Daniel Gros, a Center for European Policy Studies igazgatója.

Jogbiztonság vs. munkaidő-nyilvántartás

„Talán nem túlzás azt állítani, hogy nincs még egy olyan munkaügyi dokumentum, amelynél annyi bizonytalanság lenne, mint a munkaidő-nyilvántartás körül” – írja Máriás Attila, a BDO Magyarország vezető munkaügyi tanácsadó partnere, a Munkaidőkeret kalauz (2013) című könyv szerzője.

Világgazdaság Piactér