Elemzés

Technológia és infláció – a jövő elkezdődött

„Az infláció 2016–2017 fordulóján bekövetkezett gyorsulását látva néhányan már a fogyasztói árak túlzott emelkedésétől féltették a világgazdaságot” – írja Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója.

A brit kilépés gazdasági vetületei

„Az üzleti élet szempontjából az egyik legnagyobb fejtörés a Brexittel kapcsolatban az emberekhez kötődik. Jelenleg a brit gazdaságot szakemberhiány sújtja: a cégek több mint kétharmada pesszimista abban a tekintetben, hogy a magas képzettséget igénylő állásait be tudja-e tölteni a következő 3-5 évben” – írja Rain Newton-Smith, a Brit Ipari Konföderáció (CBI) vezető közgazdásza.

Megérzéseiben hisz a Snapchat-generáció

Az új nemzedék a közösségi média használatába beleszületett fiatalokból áll, számukra a mobil- és az internethozzáférés természetes, mint a levegő.

Drasztikusan hat az irodákra a munkaerőhiány

A magyar gazdaság számos szektorára jellemző munkaerőhiány az irodapiac szereplőit is érinti – véli a Futureal csoport nemzetközi iroda-bérbeadási és vagyon- gazdálkodási igazgatója.

„Bárca” a bankoknak

„A standardizált feltételekkel nyújtott lakáshitelek fogyasztóbarát minősítésével az MNB kétségtelenül újabb lépést tett a fair, etikus, átlátható bankrendszer megteremtésének irányába” – írja Várhegyi Éva, az MTA doktora, a Pénzügykutató Zrt. tudományos tanácsadója.

Párizs visszatért

„Fontos választások történtek az elmúlt héten Európában. Előbb csütörtökön az Egyesült Királyságban volt előrehozott alsóházi parlamenti választás, majd vasárnap Franciaországban tartották meg a törvényhozási választás első fordulóját” – írja Bartha Attila, az MTA PTI kutatója.

Plakátok: milyen lesz a jövő városa?

2020. december 31-ig alapvetően semmilyen komoly változás nem lesz látható az óriásplakát-piacon, a tervezett kampányok zökkenőmentesen megvalósíthatók.

Daniel Gros: Az eurózóna rejtett erőssége

„Az eurózóna szerencséjére ebbe a periódusba a térség magas foglalkoztatással és biztos lábakon álló, habár lassú növekedéssel száll be” – írja a Center for European Policy Studies igazgatója.

A dübörgés dilemmái

A mostaninál 2007 óta csak egyszer volt gyorsabb növekedést mutató negyedév. De folytatódik-e ez a „dübörgés”? Mit mutatnak a GDP összetevői?

A részmegoldások ideje lejárt

A versenyképesség alapvető feltétele, hogy a vállalati, intézményi működést biztosító technológia az elérhető legmodernebb megoldásokat alkalmazza.

Világgazdaság Piactér