Elemzés

Együttműködési kényszerben

„Minden jegybank kitart a számára kedvező, alacsony kamat mellett, de ez a kollektív megközelítés összességében csapdahelyzetet okoz” – írja Kaushik Basu, a Világbank volt vezető közgazdásza, a Cornell Egyetem professzora, a Brookings Intézet vendég vezető kutatója.

Szja-csökkentéssel a régiós versenyben

„Regionális összehasonlításban a magyar bérek továbbra is a középmezőny végén vannak. Ám ez a hátrány az idén már látható és a következő években is kitartó bérdinamikával csökkenthető lesz” – írja Horváth András, a TakarékBank elemzője.

A mindenki számára előnyös globalizáció

„Széles körben elismert az a tény, hogy a nemzetközi kereskedelem a jelenleginél is nagyobb mértékben tudna hozzájárulni a növekedéshez” – írja Anabel González, a Világbank csoport kereskedelmi és versenyképességi nemzetközi gyakorlatért felelős szenior igazgatója.

Tegyük meg az első „okos lépéseket”!

„A technológiai fejlődés eredményeként a kereskedők (is) egyre növekvő bevétellel számolhatnak, ehhez azonban lépést kell tartaniuk a korral” – írja Ablonczy Balázs, az SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Az egyik szemünk sír, a másik versenyképes

Valóban javult a versenyképességi pontszámunk és a helyezésünk is, de összességében az elmúlt egy évtizedben érdemi előrelépésről nem beszélhetünk.

Roubini: A világgazdaság három lehetséges forgatókönyve

„Ha a világgazdaság éppen csak átevickél a felmerülő nehézségeken, ahogy az valószínűnek látszik, akkor három-négy éven belül egy jóval kedvezőtlenebb helyzet állhat elő” – írja Nouriel Roubini, a New York-i Egyetem közgazdász- professzora, a Roubini Macro Associates elnöke.

Modern kori tulipánmánia?

A Bitcoin megjelenése és az utóbbi években látott felemelkedése a témával foglalkozó elemzőket és befektetőket is erősen megosztja.

Az eurózóna három lehetősége

Ha megjelennek a növekvő költségdivergenciák jelei, akkor az eurózóna-tagállamok közötti kamatkülönbségek gyorsabban fognak nőni, mint ahogy az a válság előtt történt.

Világgazdaság Piactér