Jogi tanácsadó

Mi lesz a „beragadt” szabadságunkkal?

A felek akkor járnak a legjobban, ha időben egyeztetnek a szabadság kiadásáról, emellett a munkáltatónak tájékoztatást is kell adnia munkavállaló számára a szabadság kiadásának szabályairól.

Ez a vagyonkezelés rákfenéje

A bizalmi vagyonkezelés rákfenéje, hogy a vagyonkezelő tulajdonjogot szerez a rábízott tárgy felett – mondta Illés István a Világgazdaság konferenciáján.

Követeléskezelés hatékonyan

Lényeges újítást hozott abban a tekintetben is az új Polgári Törvénykönyv, hogy rendelkezései értelmében a követelések elévülési idejét immáron nem szakítja meg a hitelező által az adós részére küldött fizetési felszólítás. Ezáltal a vállalkozók sokéves, berögzült gyakorlatának megváltoztatása indokolt.

Biztos bevételek

Az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) tiltja az olyan szerződéseket, illetve szerződéses rendelkezések alkalmazását, melyek valamely követelés biztosítása céljából tulajdonjog, jog vagy követelés átruházásáról rendelkeznek.

Biztonságos adójogi megoldások jövedelemkifizetésre

Egy vállalkozás bérköltsége a vállalkozás profiljától függően akár a bevételek 30-40 százalékát is kiteheti. Mint ismert, a magasabb bér fizetésének egy jogtalan, de elterjedt módja a bejelentett fizetés némi készpénzzel történő kiegészítése. A jogalkotó megpróbálja visszaszorítani a fekete pénzek juttatását, de a terhek még mindig túl magasnak bizonyulnak.

Vége a cégtemetőknek?

Gyakran a tagok a tagsági részesedésüktől való gyors megszabadulást választják azért, hogy a céget elhagyva hátat fordítsanak a cég hitelezőinek, és a céget a tartozással együtt „eltemessék”. Ez azonban korántsem annyira egyszerű megoldás, mint amilyennek látszik.

1
Világgazdaság Piactér