Fókuszban

Érdemes meglovagolni a zöldhullámot

Egyre nagyobb divattá válnak a globális tőkepiacokon az úgynevezett etikus befektetések, ezekkel az eszközökkel a környezetvédelem mellett érdemi hozamot is el lehet érni.

Elsötétült a régió devizáinak a horizontja

Hiába enyhült a nyomás a közép-európai országok devizáin október első felében, az egyre rosszabb járványstatisztikák miatt ismét romlottak a kilátásaik. A forint a vártnál alacsonyabb infláció miatt is gyengélkedik.

Trumpnak szurkol a piac, Biden győzelmében reménykedik a gazdaság

Az ígérgetések ellenére jórészt találgatni lehet, milyen gazdaságpolitikát folytatna második elnöki terminusában Donald Trump, és mit tenne kihívója, Joe Biden. Bár a piac egy része Trumpnak szurkol, egyes elemzések azt mutatják, hogy a gazdaság Biden győzelmével járna jobban.

Növekednek az inflációs aggodalmak

Azonos pályán mozognak a régiós inflációs mutatók, részben a hasonló monetáris politikák és a devizamozgások következtében. A háttérben fontos mozgatórugó az élelmiszerárak megugrása, ami az országspecifikus tényezők mellett egy hosszú távú globális trendbe is illeszkedik.

Új szelek fújnak mostanság az olajpiacon

A vírus esetleges második hulláma miatti bizonytalanság az olajpiacon is érezhető. Jó hír viszont, hogy a kereslet – különösen az ázsiai térségben – a vártnál gyorsabban normalizálódik.

Új csúcsra törhetnek a tőzsdék

Az egymást erősítő monetáris és fiskális élénkítő programok nemcsak a cégek túlélését segítik, de szítják a parazsat, feltüzelve a befektetőket és általuk a részvényárfolyamokat. A kilábalást övező kockázatok még nem éreztetik hatásukat, a koronavírus-járvány második hulláma azonban minden forgatókönyvet felülírhat.

Napenergia mint a jövő befektetése

Európában a külföldi tőkével tavaly indított beruházások csaknem egyharmada leállt a járvány okozta gazdasági sokk hatására – derül ki az Ernst & Young legfrissebb tanulmányából. A jövőt e téren a digitalizáció mellett a fenntartható energiai beruházások képviselik, ezek képezik majd a következő öt év motorját a felmérésben részt vevő hatszáz szakértő véleménye szerint.

Piacok, jegybankok, válságok és egy tubus fogkrém 2007–2013–2020

A jegybanki beavatkozással erősen érintett piacokon évtizedek telhetnek el altatott piaci folyamatok mellett, most például felnövőben van egy olyan kereskedői generáció, amelynek tagjai még nem láttak valódi piaci mozgást. Kérdés, hogy a szereplők mennyire lesznek felkészültek, ha mégis tompítás nélkül tér vissza a volatilitás.

Töretlenül erősödnek az amerikai technológiai szektor részvényei

A koronavírus európai megjelenése utáni első hetekben minden részvényt ütöttek a befektetők, majd beindult egy látványos felpattanás. Ám éles különbség van a tőzsdéken a főbb szektorok között, miközben egyes iparágak szenvednek, a technológiai cégek megállíthatatlannak tűnnek.
Világgazdaság Piactér