Publicisztika

Apadó EU-támogatások – az aranykor vége?

Látnunk kell, hogy ebben az EU-költségvetési forgatókönyvben egyetlen EU-tagállam számára sincsenek politikai jellegű feltételek vagy büntető forrásmegvonások – véli Bartha Attila, az MTA PTI kutatója.

Gondok az új lakások piacán

Több egymással összefüggő, a laikusok által csak részben vagy egyáltalán nem látható gond is van, amelyek több beruházás kilátásait is erősen rontják – véli Kricsfalussy Tamás, a Metrodom csoport értékesítési igazgatója.

Víz: egyéni jog, közös kihívás

Több brazil nagyvárosnak a közelmúltban ellátási nehézségekkel kellett szembenéznie, a szennyvízkezelés terén pedig még mindig hiányosságok tapasztalhatók.

A gazdasági évnyitó mérlege

Idén elkezdődik a versenyképességi fordulat, az eddigi kudarc okait azonban nem tudni – véli Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató vezérigazgató-helyettese.

Az amerikai álom foglyai

Az amerikaiak társadalmi mobilitásról vallott nézete inkább a mítoszokon, mint a tényeken alapul – állítja Stefanie Stantcheva, a Harvard Egyetem közgazdásza.

Mégis miből?

Sűrűsödnek ismét a támadások a magyarországi atomerőmű építése ellen. Sorra jelennek meg spekulációk geológiai veszélyekre utalva. Ausztria frissen megválasztott vezetője is feljelentést tett – írja elemzésében Szentgyörgyi Zsuzsa villamosmérnök.

Bitcoin, blokklánc és a be nem váltott ígéretek

A pénzügyi szolgáltató iparágban forradalmi átalakulás zajlik. Ennek húzóerőit azonban nem az olyan túlhájpolt blokkláncalkalmazások jelentik, mint például a Bitcoin – írja elemzésében Nouriel Roubini közgazdász­professzor.

Euro nyolcas német gazdasági motor

A német koalíciós irat erős integrációs elkötelezettséget tükröz, támogatja, hogy az eurózóna mostani válságkezelési alapját európai valutaalappá fejlesszék – véli Bod Péter Ákos, a BCE professzora.

Világgazdaság Piactér