A közgazdászok

A Doing Business jelentés ábécéje

Nem értek egyet azzal az uralkodó nézettel, hogy a magasabb adókulcsok szükségszerűen rossz hatással vannak a gazdaságra – írja a Brookings Intézet vendég vezető kutatója.

Az adóelkerülés elleni küzdelem jobb módja

Az adóverseny leállításának egyetlen módja a globális együttműködés – véli José Antonio Ocampo, a kolumbiai központi bank igazgatótanácsának tagja.

Trump vámháborúja

Az amerikai elnök, aki hetvenéves koráig nem foglalkozott közügyekkel, jó populistaként olyat ígér, amit az emberek hallani akarnak – írja elemzésében Bod Péter Ákos, a Corvinus professzora.

Trump kereskedelmi trükkje

Sok elemző túlreagálta a vámok kérdését, és kereskedelmi háborút vagy még annál is rosszabb forgatókönyvet vizionált – véli Dani Rodrik, a Harvard Egyetem közgazdász­professzora.

Az eurózóna többletének pénzügyi okai

A német fizetési mérleg legnagyobb ismétlődő sokkja a pénzügyi kondíciókból származik – véli James McCormack, a Fitch Ratings ügyvezető igazgatója.

A haltenyésztés jövője

Az akvakultúra-iparnak további beruházásokra és új innovációk kifejlesztésére van szüksége – véli Linus Blomqvist, a Breakthrough Institute igazgatója.

A konvergencia jövője a világban

Az intelligens gépek egyre jobban helyettesítik a munkaerőt az alacsony bérezésű állásokban – véli Kemal Dervis, a Brookings Institution vezető kutatója.

Világgazdaság Piactér