Elemzés

Bérrobbanás előtt a régió

A bérnövekedés várható fokozódása és az egyre kritikusabb munkaerőhiány a termelékenység és versenyképesség növelésére irányuló beruházásokra kényszerítheti a vállalatokat.

A szankcióbumeráng

Már három éve, hogy Oroszország a nyugati országok által élesített, a kelet-ukrajnai inváziót megtorló intézkedésekre adott válaszként embargót alkalmazott az ellene szankciót bevezető országokra.

Bevezetni az eurót, meg nem is

A magyar gazdaság jól járhat, ha középtávon bevezeti az eurót, ám most még nem elég érett hozzá a gazdaság – véli Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza.

Stiglitz: A Harvey hurrikán tanulságai

„A Harvey hurrikán életeket forgatott fel, és óriási, becslések szerint mintegy 150-180 milliárd dolláros anyagi kárt hagyott maga után” – írja Joseph E. Stiglitz, a Columbia Egyetem közgazdasági Nobel-díjas professzora.

A monetáris politika változó világa

Az elemzők és a befektetők immár hosszú hónapok óta lélegzet-visszafojtva várják az amerikai Fed vagy épp az Európai Központi Bank vezetőinek megszólalásait.

Emmanuel Macron húzása

„Nehéz egyértelmű empirikus kapcsolatot létrehozni a munkahelyek védelme és a munkaerőpiaci teljesítmény között annak ellenére, hogy sok közgazdász és politikus lelkesedik a rugalmasságot erősítő reformok iránt” – írja Dani Rodrik, a Harvard Egyetem közgazdász- professzora.

Pénzügyi globalizáció 2.0

„A válság kezdete óta az eurózóna bankjai 7,3 ezermilliárd dollárral, vagyis 45 százalékkal csökkentették a külföldi követeléseik értékét” – írja Hans-Helmut Kotz, a Bundesbank igazgatótanácsának volt tagja és Susan Lund, a McKinsey & Company partnere.

Miért alacsonyak a bérek?

„A bérarány nyolcvanas években kezdődő csökkenését több tényezővel is magyarázhatjuk az ezredfordulót követően megjelent szakirodalmi elemzések alapján” – írja György László, a Századvég vezető közgazdásza.

Az őszi konferenciaszezon racionális várakozásai

Az őszi konferenciaszezon folyamában sorra jönnek majd a nagyon is mindennapi világunkhoz kötődő prezentációk – véli Kovács Árpád az MKT örökös tiszteletbeli elnöke, a Költségvetési Tanács elnöke.

Világgazdaság Piactér