Háttér

Ki viselje az árfolyamkockázatot?

Az elmúlt napokban több cikk jelent meg arról, hogy hitelesek százezreinek járhat vissza rengeteg pénz, ha az EU Bírósága úgy ítéli meg.

Erősebb védelem a hitelezőknek az EU-ban

A módosítások a fizetésképtelenségi törvények egyik kiemelt célját támogatják: a hitelezők védelmét és jogaik érvényesítését.

Elveszített generációk

A szegénység ciklusának megtöréséhez egy országnak a gyermekei jövőjébe kell invesztálnia. Ez a legnagyobb hozamú befektetés úgy gazdasági, mint humán ismérvek alapján.

Adótervezésről tabuk nélkül

A nemzetközi befektetési megfontolások között kiemelt helyen szerepel a vállalkozások adóterhelése, a munka- és tőkejövedelmek adózási módja. Kérdés, hogy a gyakran bírált adótervezés milyen szerepet játszik ebben.

Folytatódik a szófafarmerek uniós pénzelése

Az Európai Bizottság 2011. október 12-én hozta nyilvánosságra elképzeléseit az új közös agrárpolitikáról. Sokak csalódására a koncepcióra nem az „igazságos és zöld”, hanem az „igazságosabb és zöldebb” címke került.

Bankárok határok nélkül: mindenki nyerhet rajta

A 2008–09-es pénzügyi válság csúcsán úgy látszott, hogy a nyugati bankok felszámolják a külföldi érdekeltségeiket, és hazatérnek, ennek nyomán sokkal fragmentáltabbá váltak volna a pénzügyi piacok a nemzeti határok mentén. Mint azonban a Deutsche Bank Research által nemrég összeállított tanulmány megállapítja, a bankok határokon átívelő üzleti kapcsolatai – akár közvetlenül, akár leányvállalatokon keresztül szervezve – valójában stabilizálódtak.

Világgazdaság Piactér