Háttér

Ketyeg az óra

A jövő évtől az elkövetkezendő időszak legjelentősebb változásai elé néz a nemzetközi számviteli szakma.

Elveszített generációk

A szegénység ciklusának megtöréséhez egy országnak a gyermekei jövőjébe kell invesztálnia. Ez a legnagyobb hozamú befektetés úgy gazdasági, mint humán ismérvek alapján.

Adótervezésről tabuk nélkül

A nemzetközi befektetési megfontolások között kiemelt helyen szerepel a vállalkozások adóterhelése, a munka- és tőkejövedelmek adózási módja. Kérdés, hogy a gyakran bírált adótervezés milyen szerepet játszik ebben.

Folytatódik a szófafarmerek uniós pénzelése

Az Európai Bizottság 2011. október 12-én hozta nyilvánosságra elképzeléseit az új közös agrárpolitikáról. Sokak csalódására a koncepcióra nem az „igazságos és zöld”, hanem az „igazságosabb és zöldebb” címke került.

Bankárok határok nélkül: mindenki nyerhet rajta

A 2008–09-es pénzügyi válság csúcsán úgy látszott, hogy a nyugati bankok felszámolják a külföldi érdekeltségeiket, és hazatérnek, ennek nyomán sokkal fragmentáltabbá váltak volna a pénzügyi piacok a nemzeti határok mentén. Mint azonban a Deutsche Bank Research által nemrég összeállított tanulmány megállapítja, a bankok határokon átívelő üzleti kapcsolatai – akár közvetlenül, akár leányvállalatokon keresztül szervezve – valójában stabilizálódtak.

Nem kell az olcsó áram? – Kihasználatlan a magyar lignitvagyon

Ha a Nemzeti Energiastratégiát nem magyar nyelven olvasnánk, a tájékozatlanabbak akár azt is hihetnék, hogy az egy jó magas GDP-jű skandináv országban készült. Az anyag példásan szerkesztett, átgondolt és hatásvizsgálatokkal alátámasztott dokumentum. A bökkenő az, hogy a vázolt célok megvalósítása egyenként is óriási, de összességében elképzelhetetlenül nagy pénzügyi terheket róna az adott országra.

Vannak rejtett tartalékaink, de az igazi válság most jön

Az eurózóna tagjai egy Magyarországon esetlegesen bekövetkező államcsőd esetén ma már akkor sem tudnának segíteni, ha szándékukban állna. Ezért azonnali eredményeket hozó, „harmadik típusú” megoldásokat kell keresni.

Világgazdaság Piactér