Publicisztika

A gazdasági évnyitó mérlege

Idén elkezdődik a versenyképességi fordulat, az eddigi kudarc okait azonban nem tudni – véli Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató vezérigazgató-helyettese.

Az amerikai álom foglyai

Az amerikaiak társadalmi mobilitásról vallott nézete inkább a mítoszokon, mint a tényeken alapul – állítja Stefanie Stantcheva, a Harvard Egyetem közgazdásza.

Mégis miből?

Sűrűsödnek ismét a támadások a magyarországi atomerőmű építése ellen. Sorra jelennek meg spekulációk geológiai veszélyekre utalva. Ausztria frissen megválasztott vezetője is feljelentést tett – írja elemzésében Szentgyörgyi Zsuzsa villamosmérnök.

Bitcoin, blokklánc és a be nem váltott ígéretek

A pénzügyi szolgáltató iparágban forradalmi átalakulás zajlik. Ennek húzóerőit azonban nem az olyan túlhájpolt blokkláncalkalmazások jelentik, mint például a Bitcoin – írja elemzésében Nouriel Roubini közgazdász­professzor.

Euro nyolcas német gazdasági motor

A német koalíciós irat erős integrációs elkötelezettséget tükröz, támogatja, hogy az eurózóna mostani válságkezelési alapját európai valutaalappá fejlesszék – véli Bod Péter Ákos, a BCE professzora.

A jövő láncai

A Bitcoin mögötti technológia jelentősége messze túlmutat a kriptovalutákon – véli Ablonczy Balázs, az SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Túl a csúcson – élet az eszközvásárlások után

Monetáris politikai szempontból a 2018-as év legfontosabb kérdése lesz, hogyan érinti a világgazdaságot a nagy jegybankok fokozatos monetáris irányváltása – véli Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója.

Világgazdaság Piactér