Óriás kivetítőkön reklámozzák Irán és az Egyesült Államok világbajnoki összecsapását Moszkvában. A hirdetések arra buzdítanak, hogy mindenki szurkoljon Iránnak. A két csapat a katari labdarúgó világbajnokság harmadik fordulójában találkozik, a győztes pedig szinte biztosan továbbjut az egyenes kieséses szakaszba.

FIFA World Cup 2022 - Qatar - Monday November 29th
katari vb
A ma esti találkozó győztese szinte biztosan ott lesz a legjobb 16 között a katari vb-n.
Fotó: Mike Egerton / PA Images via Getty Images

Az irániak és az amerikaiak rendkívül fontos mérkőzést játszanak magyar idő szerint ma 20 órakor. A B csoportot 4 ponttal Anglia vezeti, amely a csupán egy pontos sereghajtó Walesszel találkozik. Irán az első fordulóban 6–2-es csúfos vereséget szenvedett el az angoloktól, majd a rendes játékidő 11 perces hosszabbításában sikerült 2–0-ra felülkerekednie a walesi csapaton. 

A ma esti találkozó győztese várhatóan csoportmásodikként jut tovább a nyolcaddöntőbe.

Egyre durvábbak az iráni tüntetések

Az iráni atomenergia-ügynökség azt állította, hogy egy külföldi ország nevében eljáró hekkerek betörtek egyik leányvállalata internetes hálózatába, és szabad hozzáférést kaptak annak e-mail-rendszeréhez.

Botrányok áradása a katari vb-n

A katari világbajnokság számos botrányából Irán is kivette a részét. Az Anglia elleni első meccset megelőzően az iráni játékosok nem énekelték el a nemzeti himnuszt, ezzel az országukban már szeptember óta tartó tüntetések részvevőivel vállaltak szolidaritást. A zavargások akkor indultak el, amikor egy fiatal nő rendőrségi őrizetben meghalt, miután letartóztatták az öltözködési szabályok megszegése miatt. A hírek szerint már több száz halálos áldozata van a tiltakozásoknak. Eközben az iráni biztonsági szolgálat Katarba küldött tisztjei megfenyegették a labdarúgókat, hogy a családjaikon állnak bosszút az ehhez hasonló kiállásokért – erről egy a neve elhallgatását kérő forrás nyilatkozott a CNN-nek. Az informátor a hírek szerint a vb biztonságáért felelős egység tagja.

Irán vasárnap még az Egyesült Államok kizárását követelte a versenysorozatból. A teheráni rezsim azt sérelmezte, hogy Amerika a találkozót beharangozó médiaanyagokban az iráni zászlót az Iszlám Köztársaság szimbóluma nélkül jelenítette meg a hivatalos felületein. Az ügyből diplomáciai probléma is kerekedett, de 

az amerikai külügyminisztérium jelezte, hogy nincs köze az ügyhöz, a médiaanyagok megjelenítése az amerikai labdarúgó szövetség (US Soccer) saját döntése alapján történt.