Sportgazdaság

A katari vb legnagyobb sztárja nem egy futballista, és alig keres

Egyre kevesebben vannak, akik még nem botlottak bele egy videóba a katari futball-világbajnokság legnagyobb sztárjáról, akiről aligha gondolta volna bárki a világesemény előtt, hogy ő lesz a leghíresebb.

A katari foci-vb legnagyobb sztárjává Abu Bakr Abbasz vált. Ha nem ugrik be olvasásra a neve, attól még ne gondoljuk, hogy nem is híres: a közösségi médiában a 23 éves kenyait úgy ismerik és emlegetik: a metróember.

Fotó: al-Dzsazira (videograb)

Akik követik a világbajnokságot, azok tudják, hogy Kenya csapata nem szerepel, és Abbasz nem is meghívott afrikai hírességként került Katarba és a reflektorfénybe, hanem egyszerű munkásként. A dolga az, hogy a stadionnál ül, egy hatalmas kinyújtott mutatóujjú kézmolinóval útba igazítja a szurkolókat, és azt kiabálja: „A metró erre van.” 

Egyáltalán nem úgy viselkedik, mint aki unja, és ezt a „figyelemreméltó” munkát olyan szerethető módon teszi, hogy a nézők kedvence lett. A róla készült videók vírusként terjedtek szét előbb a TikTokon, majd a közösségi médiában, és már a hagyományos médiában is. 

Rövid, de velős mondata szinte a vb landmarkjává vált. Csoportosan ünneplik, és ha kimondja, hogy „metró”, kórusban érkezik a válasz: „Erre van.”

A metróembernek nem kellett minden meccset a stadion előtt töltenie. Miután híressé vált, a rendezők vendégként meghívták az Egyesült Államok Anglia elleni mérkőzésére. Még a pályára is felhívták, ahol előadhatta rövid, de híressé vált „műsorát”. A tudósításokból nem derül ki, addig ki helyettesítette szokott állomáshelyén.

A metróember sorsa homlokegyenest különbözik attól, amit a világ a vb miatt az elmúlt években Katarba özönlött sok ezer vendégmunkásról gondol. Sajtójelentések szerint közülük ezrek vesztették életület a vb előkészületei közben.

Katar mindent bevetett a világ meggyőzésére, de ez sem biztos, hogy elég lesz

A ma rajtoló labdarúgó-világbajnokság házigazdája előbb halálra dolgoztatta a vendégmunkásokat, majd szurkolóként használta őket, miközben a világ minden tájáról drukkereket toborzott.

 

 

katari vb hírességek TikTok
Kapcsolódó cikkek