Sportgazdaság

Katari vb: Messi vagy Mbappé? – 16 milliárd forint a tét a világbajnoki döntőben

Argentína vagy Franciaország? Ez a fő kérdés a vasárnapi finálé előtt, amelyet az előrejelzések szerint másfél milliárd ember is követhet a televíziók előtt, illetve az interneten.

Minden idők legnézettebb sporteseménye lehet a katari labdarúgó-világbajnokság vasárnap, magyar idő szerint 16 órakor kezdődő fináléja. Legalábbis az előrejelzések szerint, amelyhez az is hozzájárul, hogy a kezdeti botrányok mára elcsitultak, és az elmúlt hetekben a foci volt a főszereplő, jó néhány izgalmas mérkőzést láthattak a nézők.

Qatar 2022 FIFA World Cup: Tournament Organisers Unveil Design For Lusail Stadium LUSAIL, QATAR - UNDATED:   In this handout rendered image released by the 2022 Supreme Committee for Delivery and Legacy, Qatar 2022 FIFA World Cup: tournament organisers unveil design for 85,000 seater Lusail Stadium, venue to host opening and final games in 2022 on December 15, 2018 (Photo by 2022 Supreme Committee for the Delivery & Legacy for the FIFA World Cup Event via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A vb-döntők nézettsége először 2014-ben lépte át az egymilliárdos álomhatárt, akkor Németország győzött Argentína ellen, majd 2018-ban már 1,12 milliárdan követték figyelemmel, amikor Franciaország két vállra fektette Horvátországot. 

Ezúttal a két nagy múltú csapat, a francia és az argentin válogatott összecsapása még több nézőt hozhat: várhatóan 1,5 milliárd ember nézi majd a döntőt. 

Ehhez az őrületes számhoz természetesen a technológiai fejlettség is hozzátett, hiszen ma már nagyon sokan az okostelefonukról nézik a mérkőzéseket, ugyanakkor elsődlegesen még mindig a televízió a legfőbb közvetítő csatorna. Az idei tornát ráadásul többen is nézik, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) adatai szerint jó néhány országban az év legnézettebb eseménye lett egy-egy mérkőzés. 

FRANCE - FOOTBALL - WORLD CUP - FANS France, Toulouse, 2022-12-14. Supporters of the France team celebrate in the city center of Toulouse in the south of France the qualification for the final of the FIFA World Cup in Qatar of the France team who beat the Morocco team 2 to 0.France, Toulouse, 2022-12-14. Des supporters de l equipe de France celebrent dans le centre ville de Toulouse dans le sud de la France la qualification pour la finale de Coupe du Monde de football au Qatar de l equipe de France qui a battu l equipe du Maroc 2 a 0. (Photo by Frederic Scheiber / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Frederic Scheiber / AFP

Kerekebb, mint a tojáslabda

Érdekesség ugyanakkor, hogy hiába tízszer nézettebb világszerte a vb-döntő, mint például az észak-amerikai profi amerikaifutball-liga fináléja, a Super Bowl magasan veri reklámdíjakban a FIFA rendezvényét. Míg ugyanis a Super Bowlon 5,5 millió dollárba kerül egy 30 másodperces reklámidő, 

addig a vb-döntőn ugyanez nagyjából 1,5 millió dollár körüli összeg

 – az Egyesült Államok piacát nézve, amely az összehasonlítási alapot adta. A legtöbb reklámot ugyanakkor egy többéves, akár évtizedes szponzori együttműködés keretében sugározzák, hiszen a legnagyobb márkák elkötelezett szponzorai a tornának. 

Hiába a katari foci-vb, kispadra került az online sportfogadás

A járvány idején aranykorát élő ágazat egyre kevesebb befektetőt vonz.

Ömlik a pénz

A szponzori pénzekből és a tévés közvetítésekből pedig a FIFA-nak is rengeteg bevétele származik: a becslések szerint a nemzetközi szervezet a 2018-as vébén keresettnél is több pénzt, 7,5 milliárd dollárt kaszál a tornával. Ehhez képest meglehetősen szerénynek tűnik a 32 résztvevő között szétosztandó 440 milliónyi pénzdíj. A csoportkörben kiesettek például mindössze 9 milliót kaptak, de a lépcsőzetes rendszer miatt a győzelemért igen szép summa jár. 

A világbajnoki helyezésekért járó pénzdíjak
2022
 

A Lionel Messi, illetve Kylian Mbappé vezette csapatok ugyanis 42 millió dollárért (16 milliárd forintért) szállnak harcba

 a trófeán és az elismerésen kívül. Az ezüstérmes szövetsége 30 millióval vigasztalódhat. 

A szombaton harmadik helyezett Horvátország 27, a negyedik Marokkó 25 millió dollárt kap. 

Bangladeshi people watch semi-final match between Argentina vs Croatia DHAKA, BANGLADESH - DECEMBER 14: Bangladeshi football fans watch the live broadcast of the FIFA World Cup Qatar 2022 Semi-Final match between Argentina and Croatia on a big screen at the Dhaka University in Dhaka, Bangladesh on December 14, 2022. Abdul Gani / Anadolu Agency (Photo by Abdul Gani / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Abdul Gani / AFP

Drága jegyek

A fináléra egyébként hamar elkapkodták a jegyeket, annak ellenére, hogy igencsak borsos áron kínálták őket. Átlagosan 3-4 ezer dollár körül keltek el a piacon a belépők, de azok a szurkolók, akik csak a csapatuk döntőbe jutása után kaptak észbe és indultak el Dohába, még mélyebben a zsebükbe nyúlhattak. 

Az argentin nemzeti légitársaság két újabb különjáratot is indított a fináléra, 540 helyet adtak el pillanatok alatt, annak ellenére, hogy a retúrjegy nem kevesebb mint kétmillió pesóba, azaz 4,4 millió forintba került.

 Tizenkét repülőt indítottak Argentínából Katarba a döntőre, amelyen eldől, hogy Messi vagy Mbappé örülhet-e a végén. A finálé kiélezettségét jól mutatja, hogy a Tippmixen előzetesen ugyanakkora szorzóval lehetett fogadni Argentínára és Franciaországra is, azaz szinte megjósolhatatlan, hogy ki nyeri a tornát. 

 

 

 

katari vb nézettség Argentína pénzdíjak Franciaország labdarúgás
Kapcsolódó cikkek