Szabados Gábor sportközgazdász szerint kirívó eset lenne, ha a Manchester City súlyos büntetést kapna azt követően, hogy hétfőn az angol labdarúgó Premier League bejelentette: a bajnoki címvédőnél a gyanú szerint megsértették a liga pénzügyi szabályait.

Fotó: AFP

Nem meglepő, hiszen a Manchester Cityvel már volt hasonló probléma, az UEFA a pénzügyi fair play előírásainak megszegése miatt egyszer már kizárta a nemzetközi kupasorozatokból, ám a klub fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz, amely úgy találta, hogy nem állnak meg az európai szövetség vádjai, ezért törölték az eltiltást

– emlékeztetett a sportközgazdász az M4 Sport Nemzeti Sporthíradójában. Mint felidézte: akkor az UEFA azt sérelmezte, hogy a szponzori szerződések bevételeivel trükköztek az egyesületnél, jóval magasabb értékben kötötték meg ezeket, mint amennyit valójában értek.

Tulajdonosi jövedelmet így pumpáltak szponzori bevételként feltüntetve a klubba, hogy a pénzügyi fair play szabályozásai alapján többet fizethessenek a játékosoknak. Ezek a vádak ugyanígy felmerülnek most a Premier League-eljárás során is

– fejtette ki Szabados. Hozzátette, emellett felmerült az is, hogy edzők és játékosok fizetéséről nem megfelelő információt adtak. Kiemelte, elképzelhető, hogy végül semmiféle büntetést nem kap a City. Szerint nagyon ritka, hogy a Premier League ilyen szankciót szabjon ki egy csapatra, azt pedig szinte elképzelhetetlennek tartja, hogy ezt egy top klub ellen tegyék meg. A pontlevonást és a kizárást is erős intézkedésnek tartja a szakértő.

„Előbb lőlek agyon, mint hogy eladjalak” – üzente edzője Cristiano Ronaldónak, amikor távozni akart

Hamarosan zár a labdarúgó-átigazolási időszak, és a dráma mindig az utolsó napokban történik. A szezon első felében jól teljesítő játékosok után kutatnak a nagyobb csapatok, azonban senki nem akarja a szezon felénél elengedni a sztárjait. Számos angol tréner arról beszélt az Athleticnek, hogy a nagy csapatok pénzével nem lehet versenyezni, ezért egy jó kapcsolatot kell kiépíteni a játékosokkal, hogy maradásra lehessen bírni őket.

Szabados elmondta, a szabályos és szabálytalan között többnyire nincs egyenes, világos határvonal, „a szürkezónában lehet kicsit trükközgetni”.

Általában a legtöbb csapat ezt a szürkezónát, amennyire lehet, igyekszik kihasználni, nemcsak a Manchester City, mindenki más is, lehet, hogy ők egy kicsit túltolták ezt a helyzetet

– vélekedett.

A Premier League hétfőn jelentette be, hogy a bajnokságban címvédő Manchester City képviselőinek független fegyelmi bizottság előtt kell megjelenniük. A feltételezett szabályszegések a 2009–10-es idénytől egészen a 2017–18-as szezonig történhettek, és elsősorban „a pontos pénzügyi információk nyújtásával” vannak összefüggésben.

A manchesteri klubot azzal is gyanúsítják, hogy a 2013–14-es szezontól a 2017–18-as idényig nem felelt meg a PL azon előírásának, amely szerint az angol egyesületeknek követniük kell az UEFA pénzügyi fair play szabályzatát, valamint nem tartotta be a PL haszonra és fenntarthatóságra vonatkozó előírásait a 2015–16-os idénytől a 2017–18-asig. A szóban forgó időszak az első kilenc teljes idényt öleli fel a Manchester City egyesült arab emírségekbeli tulajdonosának megérkezése óta, amelynek során a csapat háromszor, 2012-ben, 2014-ben és 2018-ban nyerte meg az angol bajnokságot.

A Juventustól január 20-án vontak le 15 pontot a Serie A-ban, ugyancsak szabálytalan pénzügyi elszámolások miatt. Szabados szerint nem véletlen, hogy egyszerre derülnek ki ilyen esetek, a koronavírus-járvány hatására ugyanis „sok klub gazdálkodása megbillent”, márpedig ahhoz, hogy tartani tudják a pozitív egyenleget, és megfeleljenek a pénzügyi fair play és a saját országuk szabályozásainak is, bizonyos kluboknak a korábbiaknál több trükköt kellett alkalmazniuk.