A magyar férfi teniszválogatott óriási csatában 3-2-es vereséget szenvedett Franciaországtól a Davis-kupa kvalifikációs körében, így nem folytathatja a szezon végi szuperdöntőben. A Tatabányán rendezett, a Magyar Teniszszövetség szerint szombaton telt házas párharcban hiába nyert Piros Zsombor egyesben, illetve Marozsán Fábián és Valkusz Máté párosban, mert Fucsovics Márton mindkét mérkőzését elveszítette, és az ötödik, sorsdöntő találkozón Marozsánnak sem volt esélye.

FUCSOVICS Márton; MANNARINO, Adrian
Fucsovics Márton mindkét mérkőzését elveszítette.
Fotó: MTI / Illyés Tibor

Hogy a Davis-kupának milyen lesz a jövője, azt még a sportág irányítói, a Nemzetközi Teniszszövetség vezetői sem tudják. Öt évvel ezelőtt az akkor még aktív labdarúgó, a manapság inkább a válásával a címlapokra kerülő Gerard Piqué által vezetett Kosmos befektetési csoport 25 évre vette meg a legrangosabb teniszverseny jogait, és a felek hárommilliárd dolláros üzletről beszéltek. Ehhez képest a megállapodást az ötödénél felbontották, és bár az idei szuperdöntőt biztosan Málagában rendezik meg, a 2024-es lebonyolítással kapcsolatban egyelőre teljes a bizonytalanság.

A szakszövetség illetékesei a történtek okairól nem nyilatkoztak, csak azt közölték, hogy már az idei férfi csapatversenyt is a szervezet rendezi meg. Sajtóhírek szerint a Kosmos az eredeti megállapodásban olyan mérföldköveket rögzített, amelyek ha nem teljesülnek, akkor kiszállhat az üzletből, és így dollárszázmilliókat spórolhat. Alighanem öt év közös munkája volt az első ilyen fordulópont, a cégcsoport pedig gyorsan el is dobta a Davis-kupát.

Elismert teniszszakírók úgy tudják,

a Kosmos utolsó utáni próbálkozásként Abu-Dzabiba vitte volna át a finálét, és csökkentette volna a korábban kialkudott, évi 40 millió dolláros jogdíjat – az előbbit még engedélyezte volna David Haggerty, a teniszszövetség amerikai elnöke, ám az utóbbiban nem tudtak megegyezni.

Könnyen lehet, hogy az ügy a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elé kerül.

Piqué, Nadal
Gerard Piqué ötletéért Rafael Nadal sem rajongott.
Fotó: AFP

Piquét és üzlettársait rengeteg kritika érte, hogy gyakorlatilag tönkretették az 1900-ban létrehozott Davis-kupát. Korábban egyértelmű szabályok alapján dőlt el, hogy a párharc résztvevői közül ki rendezheti meg a mérkőzéseket, így a döntőben is volt szurkolás, jelentett valamit a hazai pálya előnye. A Kosmos viszont a Grand Slam-tornákhoz hasonló eseményt álmodott meg, egy-másfél hetes tornát ugyanazon a helyszínen – csakhogy a szervezési hiányosságok miatt csupán 2019-ben, Madridban tudták így lebonyolítani a világdöntőt, mert a teniszezők teljesen kiakadtak a hajnalig tartó összecsapásokon és a zűrzavaron.

Később már több városban rendezték meg a világcsoport küzdelmeit – a magyar válogatott például Torinóban lépett pályára –, sőt, 2022-ben Madrid nem is vállalta a házigazda szerepét. A játékosok többsége már a tervezés során tiltakozott a Davis-kupa radikális reformja miatt, sztárok sora mondta le a szereplést, arra hivatkozva, hogy a legendás verseny így már nem olyan értékes többé.

A 2018-as, mindent eldöntő közgyűlés előtt még szinte mindenki biztos volt abban, hogy a Nemzetközi Teniszszövetség elutasítja a Kosmos ajánlatát, ám a helyszínen lévők szerint a befektetők hatalmas lobbitevékenységet folytattak, többen is azt mondták, biztosan borítékok cseréltek gazdát, mert az utolsó pillanatban gondolta meg magát több szavazó.

A nagyobb és erősebb Davis-kupa-nemzetek nemmel szavaztak, ám a kisebb országok a tetemes támogatás reményében – vagy éppen annak egy részét megkapva – végül többségbe kerültek, így a Kosmos lépett hatalomra.

Ám a sportolók mellett a közönség sem harapott rá az új formátumra, a remélt támogatók nem érkeztek meg, Madridnak pedig sajtóhírek szerint több millió eurós vesztesége származott a rendezésből, azaz nem volt olyan körülmény, amelynek alapján Piqué csapata bizakodó lehetett volna. Végül 20 évvel az eredetileg tervezett határidő előtt szakadt félbe a projekt, amitől a sportági szakértők azt remélik, hogy a Davis-kupa visszanyerheti méltó rangját, a Nemzetközi Teniszszövetség pedig többé nem árulja el legfontosabb eseményét.