Sportgazdaság

Az Európa-bajnokság helyett a harcmezőt választotta – fiatalon hunyt el a tehetséges sportoló

Mindössze 22 éves volt az ukrán bokszoló, Makszim Galinicsev, aki sportolói karrierjét feladva önkéntesnek állt.

Meghalt Makszim Galincsiev ukrán sportoló, aki május óta harcolt az oroszok ellen – írja az Inside the Games. A mindössze 22 éves bokszoló a 25. szicseszlavi légi egységnél szolgált Luhanszk régióban. A tehetséges bunyós javában a 2022-es örményországi Európa-bajnokságra készült, amikor kitört a háború tavaly februárban. Galincsiev erre lemondta a részvételt, és inkább önkéntesként csatlakozott az ukrán sereghez. 

Maksym Galinichev
Ígéretes karrier előtt állt a 22 évesen elhunyt ukrán bokszoló, Makszim Galincsiev
Fotó: Twitter

A fiatal ökölvívó legnagyobb sikereit 2018-ban aratta, amikor ezüstérmet szerzett a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiai játékokon, majd ugyanebben az évben megnyerte a korosztályos Eb-t. Ígéretes sportolói pályafutás áll előtte, de ő inkább a katonaságot választotta, a múlt héten esett el. Társai szerint igazi hős volt.

Ahogy arról korábban a Világgazdaság is beszámolt, Volodimir Zelenszkij elnök szerint idén február elejéig 228 sportoló, edző és sportszakember veszítette életét a harcokban, márciusban viszont már arról szóltak a hírek, hogy ez a szám elérte a 250-et. 

A sportlétesítményeket ért károk eközben meghaladják a 250 millió dollárt (89,49 milliárd forint). 

Az elesett ukrán sportolók emlékoldalán lehet olvasni Olekszandr Oniscsukról, az Európa- és többszörös ukrán bajnok íjászról, aki felesége mellett öt-, tíz- és tizenkét éves gyermekét hagyta hátra; Jevhen Obedinszkijről, a férfi vízilabda-válogatott egykori csapatkapitányáról, aki az agytumorját túlélte, de egy mesterlövész végzett vele a saját erkélyén, így a gyermekei elárvultak, miután az édesanyjuk belehalt a legkisebb testvér szülésébe; vagy éppen Szerhij Pronevicsről, aki még békeidőben, de teljes hadi felszerelésben lefutotta a maratonit 4 óra 36 perc alatt, ez pedig rekord. Bahmutnál pedig meghalt a 25 esztendős műkorcsolyázó, Dmitro Sarpar és a 22 éves tízpróbázó, Volodimir Androscsuk is. 

Egy teljes generáció eltűnhet az ukrán sportból

Lesz-e még foci a grundon Ukrajnában?

 

 

háború orosz-ukrán sportoló ökölvívó elhunyt
Kapcsolódó cikkek