Noha az Európai Parlament csütörtökön megszavazta azt az új irányelvet, amely a legalább 100 főt foglalkoztató cégeket arra kötelezné, hogy nyilvánosságra hozzák az alkalmazottaik fizetését, a sportban nem várható változás a bérek kommunikációját illetően, ugyanis a szerződések továbbra sem publikusak, ráadásul a jogi konstrukciókban rengeteg az opció és kikötés, amelyek az összegek nagyságát jelentős mértékben befolyásolják. A francia L’Équipe ennek ellenére mégis összeállított egy listát az európai top labdarúgó-bajnokságok legjobban kereső játékosairól.

SL Benfica v Paris Saint-Germain: Group H - UEFA Champions League LISBON, PORTUGAL - OCTOBER 05: Kylian Mbappe of PSG in action during the UEFA Champions League group H match between SL Benfica and Paris Saint-Germain at Estadio do Sport Lisboa e Benfica on October 5, 2022 in Lisbon, Portugal. (Photo by Zed Jameson/MB Media/Getty Images)
Fotó: Zed Jameson / MB Media / Getty Images

1. Kylian Mbappé (PSG; francia): 72 millió euró

A világhírű sportnapilap szerint a francia Paris Saint-Germain 24 éves csatárának bónuszok nélkül is 

bruttó 72 millió euró (27,44 milliárd forint) jár a jelenlegi, 2022–2023-as idényben, amelyből a levonások után körülbelül a fele, vagyis 36 millió euró (13,72 milliárd forint) marad meg neki.

A világ legértékesebb futballistájának vagyonát 150 millió dollárra (52,51 milliárd forint) becsülik. Mbappé a pályán kívül is kelendő, miután többek között a sportszergyártó Nike-hoz, a videójáték-készítő EA Sportshoz és a luxusórákat gyártó Hublothoz, a szemüvegekre specializálódott Oakley-hoz vagy a virtuális játékokat forgalmazó Sorare-hoz is szerződés köti. 

FBL-FRA-LIGUE1-PSG-LILLE
Fotó: Jaak Moineau

2. Neymar (PSG; brazil): 44,1 millió euró

A párizsiak 31 esztendős brazil támadója a napokban egymillió eurót (381,16 millió forint) veszített pókeren, de még így is van mit a tejbe aprítania. A mostani évadban a bruttó 44,1 millió eurós (16,81 milliárd forint) fizetésének az 50 százaléka, azaz kicsivel több mint 22 millió euró (8,39 milliárd forint) üti a markát, és ehhez már játszania sem kell, bokasérülése miatt ugyanis több hónapot kénytelen kihagyni. Neymar vagyonát 200 millió dollárra (70,01 milliárd forint) taksálják, amelyet marketingtevékenységből duzzasztott fel: korábban egy zsíros Nike-kontraktusból szedte meg magát, 2020 óta viszont a Puma szponzoráltja. A német sportszergyártón kívül olyan támogatói vannak, mint a Beats Electronics, a Gillette, a Red Bull, az Epic Games, a Meta, a Netflix, a Qatar Airways és Qatar National Bank, vagy a Triller. 

PETIFOCI
Paris Saint-Germain's Argentine forward Lionel Messi kicks the ball during the French L1 football match between Paris Saint-Germain (PSG) and Lille LOSC at The Parc des Princes Stadium in Paris on February 19, 2023. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Fotó: Franck Fife

3. Leo Messi (PSG; argentin): 40,5 millió euró

A PSG 35 éves világklasszisa a történelem egyik, hanem a legjobb focistája. A hírek szerint a szaúdi Al-Hilal a legjobban fizetett labdarúgóvá akarta tenni, de Messi valószínűleg nem követi az araboknál a világ legjobban kereső sportolójává váló portugál Cristiano Ronaldo példáját és továbbra sem igazol a Közel-Keletre. Az argentin szupersztár bruttó 40,5 millió eurós (15,44 milliárd forint) járandóságának 70 százaléka (28,35 millió euró; 10,81 milliárd forint) megmarad, miután kevesebb mint öt éve tartózkodik Franciaországban. 

Az amerikai Forbes számításai alapján a hétszeres aranylabdás karrierje során már legalább 1,15 milliárd dollárt, azaz jelenlegi árfolyamon mintegy 403 milliárd forintot keresett. Rajta kívül az amerikai kosárlabdázó, LeBron James, a már említett Ronaldo és a szintén amerikai golfozó, Tiger Woods volt hasonlóra képes.

Leo Messi csakis kizárólag a legnagyobb vállalatokkal dolgozik együtt: az Adidasszal, a Budweiserrel, a Hard Rock Internationallal, a Mastercarddal, a PepsiCo-val, a Sociosszal és még legalább 10 jelentős világmárkával. 

Getafe CF v Real Madrid CF - LaLiga Santander
Fotó: Denis Doyle

4. Eden Hazard (Real Madrid; belga): 27 millió euró

Habár a spanyol Real Madrid 32 esztendős szélsője ugyanannyit, ötmillió eurót (1,91 milliárd forint) ér, mint a ferencvárosi Adama Traoré, mégis szignifikánsabban többet keres nála. A belga válogatottságtól visszavonult Eden Hazard csupán három alkalommal lépett pályára az idei kiírásban a madridiaknál, akik valószínűleg már megbánták, hogy 2019-ben 115 millió euró (43,83 milliárd forint) körüli átigazolási díj ellenében leszerződtették az angol Chelsea-től. Hazard éves fizetését 27 millió euróra (10,29 milliárd forint) teszi a jól értesült L’Équipe, vagyona pedig meghaladja a 100 millió dollárt (35 milliárd forint). 

UD Almeria v FC Barcelona - LaLiga Santander
Fotó: Aitor Alcalde Colomer

5. Robert Lewandowski (Barcelona; lengyel): 26 millió euró

A spanyol Barcelona pénzügyi gondjai ellenére is 26 millió eurót csenget ki a 34 éves lengyel gólzsáknak. Lewandowski vagyonát 85 millió dollárra (29,76 milliárd forint) lövik be, szponzorai között tudhatja a Nike-t vagy az EA Sportsot is, de az Opelt és a Procter & Gamble-t is. A kiváló csatár 2022-ben szakított egyik fő támogatójával, a Huawei-jel, miután a kínai techóriásról megjelentek olyan hírek, hogy segítséget nyújthatott az orosz államnak Ukrajna lerohanásában. A cég azonban végig tagadta, hogy technikai támogatást biztosított Oroszországnak a hackertámadások elleni védekezésben, ám Robert Lewandowskit ez nem hatotta meg, aki így körülbelül 5 millió eurótól (1,91 milliárd forint) esett el. 

FC Bayern München v FC Augsburg - Bundesliga
Fotó: DeFodi Images

6. Sadio Mané (Bayern München; szenegáli): 24 millió euró

A német Bayern München 30 esztendős szenegáli csatára azzal került be a hírekbe a napokban, hogy állítólag összerúgta a port Julian Nagelsman edzővel, akinek emiatt kellett távoznia a gárda éléről. Az angol Liverpooltól igazolt klasszis sérülés miatt kihagyta a decemberi katari világbajnokságot, és azóta sem sikerült visszaszereznie a helyét a kezdőcsapatban. A bajorok évi 24 millió euróval (9,15 milliárd forint) jutalmazzák, vagyona viszont mégiscsak 25 millió dollár (8,75 milliárd forint) körül lehet. Az egyik legszerényebb focistának tartják, amikor a brit The Telegraph beszámolt a jótékony tetteiről, arra kérte a média képviselőit, hogy az ő nevét ne említsék, mert nem a nyilvánosság miatt adakozik. Mané pénze egy részét elosztogatja: Bambaliban például új kórházat építtetett, de egy iskola, stadion, benzinkút és posta létrehozásához is nagy összegekkel járult hozzá. Ami pedig a leghihetetlenebb, az egyik legszegényebb szenegáli falu minden lakójának nyújt rendszeres pénzbeli támogatást. 

Manchester City v Burnley: Emirates FA Cup Quarter Final
Fotó: Alex Dodd – CameraSport

7. Kevin de Bruyne (Manchester City; belga): 23,4 millió euró

Az angol Manchester City asszisztkirálya a Premier League legnagyobb alapfizetésével rendelkezik, évente 23,4 millió euró (8,92 milliárd forint) vándorol a bankszámlájára. A 31 éves belga vagyona 60 millió dollár (21 milliárd forint) körül van. Nemrégiben a McDonald’s egyik arca lett, de a Nike-hoz, az EA Sportshoz, az Orange-hoz és a Phemexhez is szerződés köti. Jerome Boateng, Romelu Lukaku és Eric Bailly után 2019-ben ő volt a negyedik labdarúgó, aki aláírt az amerikai rapper, Jay-Z tulajdonába tartozó Roc Nation Sportshoz.

FC Barcelona v FC Bayern Munchen: Group C - UEFA Champions League Sergio Busquets during the match between FC Barcelona and FC Bayern Munich, corresponding to the week 5 of the group C of the UEFA Champions League, played at the Spotify Camp Nou, in Barcelona, on 26th october 2022. (Photo by Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto) (Photo by Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: URBANANDSPORT / AFP

8. Sergio Busquets (Barcelona; spanyol): 23 millió euró

A Barca csapatkapitánya idén lesz 35 esztendős, és ha továbbra is az együttesnél szeretne maradni, muszáj lesz belemennie a 23 millió eurós (8,73 milliárd forint) éves fizetésének csökkentésébe. A katalánoknak ugyanis 200 millió eurót kell faragniuk a bérekből, hogy megfeleljenek az Európai és a Spanyol Labdarúgó-szövetség pénzügyi szabályainak. Busquets egyelőre még nem hosszabbított, ezért kérői – akikből akadnak bőven – még reménykedhetnek. A Barcelona legendás középpályásának vagyonát 47 millió dollárra (16,45 milliárd forint) saccolják. 

PETIFOCI
RB Leipzig v Real Madrid: Group F - UEFA Champions League LEIPZIG, GERMANY - OCTOBER 25: David Alaba of Real Madrid looks on during the UEFA Champions League group F match between RB Leipzig and Real Madrid at Red Bull Arena on October 25, 2022 in Leipzig, Germany. (Photo by Marvin Ibo Guengoer - GES Sportfoto/Getty Images)
Fotó: Marvin Ibo Guengoer – GES Sportfoto

9. David Alaba (Real Madrid; osztrák): 22,6 millió euró

A német Bayern Münchent a spanyol Real Madrid kedvéért elhagyó 30 éves osztrák 22,6 millió euróval (8,58 milliárd forint) gazdagodik minden idényben, vagyonát 20 millió dollárra (7 milliárd forint) taksálják. Szerződtetésében fontos szerepet játszott a Blancók mezszponzora, az Adidas, amely Alabát is jó ideje támogatja a Coca-Cola és a Sky mellett. Édesapja nigériai herceg, aki DJ-ként és rapperként is dolgozik. A közelmúltban ultramodern mosdókkal támogatott egy nigériai települést. 

Manchester City v Fulham FC - Premier League MANCHESTER, ENGLAND - NOVEMBER 05: Erling Haaland of Manchester City acknowledges the fans after their sides victory during the Premier League match between Manchester City and Fulham FC at Etihad Stadium on November 05, 2022 in Manchester, England. (Photo by Catherine Ivill/Getty Images)
Fotó: Catherine Ivill / Getty Images

10. Erling Haaland (Manchester City; norvég): 22 millió euró

Meglepő módon a City 22 esztendős gólfelelőse csak a tizedik ezen a listán, sőt még klubjában sem ő a legjobban kereső. A norvég mindenesetre olyan bónuszokkal írt alá Pep Guardiola együtteséhez a német Borussia Dortmundtól, amelyekkel jelentősen megnövelheti 22 millió eurós (8,39 milliárd forint) alapbérét. Vagyonát már most 40 millió dollárra (14 milliárd forint) tippelik, Mbappével ráadásul minden rekordot megdönthetnek a jövőben. A Nike továbbra is nagyon szeretné a soraiban tudni, míg Haaland a márkaképviseletért cserébe évi 24 millió dollárra (8,4 milliárd forint) tartana igényt. 

Az európai topligák legjobban kereső labdarúgói 2023
 

Európában milliárdosok, itthon milliomosok lesznek a legjobb focisták

Az európai szövetség által a 2021–2022-es pénzügyi évre vonatkozóan kiadott üzleti jelentéséből kiderül, hogy a magyar bajnokság a koronavírus-járvány után is folytatta fejlődését a játékosbérek szempontjából, így az európai ligák sorában már a 18. helyet foglalja el a fizetésekre fordított kiadások alapján a maga 93 millió eurójával. Az idényvégi árfolyammal átszámítva ez 36,6 milliárd forintot jelent, vagyis csapatonként valamivel több mint 3 milliárd forintot. Ebben az összegben azonban nemcsak a labdarúgók, hanem az egyéb alkalmazottak – orvosi stáb, edzők, irodai, adminisztrációs alkalmazottak – fizetése is benne van. Az mfor.hu számításai szerint a legutóbbi kiírásban a bérköltség 58,5 százalékát tette ki a futballisták bére, míg az egyéb alkalmazottakra 41,5 százalék jutott, ez pedig azt jelenti, hogy a 93 millió euróból 54,4 millió euró (21,4 milliárd forint) a focisták fizetését fedezte, ami együttesenként 1,7 milliárd forintos kiadást jelent egy évadra. A Transfermarkt adatai szerint ebben az időszakban az NB I-es keretek átlaglétszáma 39 fő volt, azaz egy NB I-ben játszó havi átlagfizetése 3,8 millió forint volt az UEFA adatai alapján. Ez mindenesetre csak egy átlag, amelyet olyan klubok húznak felfelé, mint a Ferencváros, a Mol Fehérvár FC, vagy a Puskás Akadémia, amelyeknél szép számban szerepelnek külföldiek, akiknek nagyobb a bérigényük. Azóta kiderült, hogy a második helyen álló Kecskemétnél például még kétmillió forintos fizetések sincsenek.