Telekommunikáció

Izgalmas meglepetéseket hozhat az új Xbox-generáció

A múlt hónapban megrendezett E3 konferencián jelentette be a Microsoft, hogy új, felhőalapú játékrendszert fejleszt, a héten azonban friss részletek is kiderültek a koncepció kapcsán.

A Thurrott beszámolója szerint a Scarlett Cloud nevet viselő rendszernek csak egy része a felhőalapú megoldás. A Microsoft újításaival kapcsolatban általában igen jó információkkal rendelkező portál összeállítása szerint két új konzolra is lehet majd számítani. Az egyik olyan lesz, mint a most piacon lévő hagyományos eszközök, vagyis a játékokat maga a készülék helyileg futtatja. Az igazi újdonság, amely egy új stratégia része is lehet, a másik konzol, amely jóval kisebb teljesítményű lesz, mivel a játékokat a felhőből futtatja majd, streamelve őket.

Az idei E3-on 52 játékból álló kínálattal jelent meg a Microsoft
Fotó: AFP/ Mark Ralston

A Thurrott beszámolója szerint ennek a második rendszernek is lesz azonban bizonyos szintű számítási kapacitása, főként azért, hogy a streamelésből adódó késleltetést kiegyenlítse.

A streamelve használható Xbox várhatóan jóval olcsóbb lesz, mint a Microsoft hagyományos konzolja, ami több szempontból is igen jó döntésnek bizonyulhat.

Egyrészt újabb felhasználói csoportot érhet el ezzel a cég, másrészt még nagyobb figyelmet fordíthat azokra a szegmensekre, amelyek amúgy is a profit nagyobb részét adják: a játékok és a hozzájuk kapcsolódó online szolgáltatások értékesítésére. Magukon a konzolokon a TechCrunch összeállítása szerint csekély profitja van a társaságnak, így észszerű dolognak tűnik elmozdulni a másik irányba. Ráadásul az Azure-nek köszönhetően a Microsoftnak már sokéves tapasztalatai vannak a felhőmegoldások területén, ezt most a játékosoknál is bevethetik.

Bár a elmúlt években néhány vállalkozás ugyan megpróbálkozott a streamelt videojátékokkal, de visszafogott eredményeket értek el. Ezek egyike volt az OnLive, amely egy ideig ugyan sikeresnek bizonyult, de később súlyos leépítésekre kényszerült, majd 2012-ben mindössze 4,8 millió dollárért el is adták. A Sony meglehetősen széles választékot kínál PS2, PS3 és PS4 játékokból streamingre a PlayStation Now szolgáltatáson keresztül. Az Nvidia idén jelent meg ezen a piacon, egyelőre csak kevés játék érhető el a GeForce Now platformon.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Microsoft játékkonzol Xbox
Kapcsolódó cikkek