Telekommunikáció

Az árak befagyasztásával maradna versenyben az iPhone

A szep­tember elején érkező új iPhone modellek közül a legolcsóbb egy LCD-kijelzős eszköz lehet egy friss előrejelzés szerint, amelynek 699 dollártól indulhat az ára, de lesz ezer dollárba kerülő modell is.

Már csak néhány hetet kell várni arra, hogy az Apple bemutassa legújabb telefonjait, ennek megfelelően szinte naponta érkeznek friss információk arról, mit várhatunk az idei iPhone-októl. A technológiai blogok és elemzések abban már nagyjából egyetértenek, hogy három modellt mutathat be a cég szeptember elején, és a TrendForce most azt is megtippelte, hogy várhatóan mennyibe kerülnek majd ezek a készülékek. Az elemzőcég becslése szerint

a 6,1 hüvelykes LCD-kijelzővel ellátott eszköz indulóára 699 és 749 dollár között lehet.

A társaság azzal számol, hogy ez lesz a legnagyobb számban előállított készülék az idei modellek közül, a teljes mennyiség ötven százalékát adhatja ez a verzió. Ha bejön a jóslat, az új LCD-kijelzős iPhone indulóára ugyanannyi lesz, mint a tavalyi elődé. Ugyanakkor

a várható fejlesztések miatt a fogyasztók mégis jobban járnak, hiszen ugyanazért az összegért egy nagyobb tudású okostelefont vehetnek majd kézbe.

Fotó: AFP

A mostani árstratégia a TrendForce tanulmánya szerint annak a jele, hogy az amerikai cégnek egyre nagyobb fejtörést okoznak a kínai riválisok, amelyek az elmúlt hónapokban intenzív nemzetközi terjeszkedésbe kezdtek. Ennek eredményeként a Huawei – a IDC adatai szerint – a második negyedévben már több okosmobilt adott el, mint az Apple, igaz, a helyzet az év második felében várhatóan ismét változik, és az amerikai vállalat visszaveszi a második pozíciót.

A várakozások szerint az Apple két OLED-kijelzős eszközt is bemutat szeptemberben. Ezek közül az 5,8 hüvelykes képernyővel ellátott készülék várhatóan 899 és 949 dollár közötti indulóárral kerül majd piacra, míg a 6,5 hüvelykes ára ezer dollár körül lehet, vagyis az iPhone X-ével nagyjából megegyező összeget kell fizetni érte. A tanulmány készítői azzal számolnak, hogy a két OLED-es mobilból lesz 512 gigabyte-os tárhellyel rendelkező verzió is.

A hírek szerint az Apple folyamatosan tárgyal a beszállítókkal az összetevők árának csökkentéséről, különösen az OLED-kijelző költségeiből szeretnének lefaragni.

Ha ez sikerül, az nagy előrelépés lehet a cég számára az árazás vonatkozásában, és valóra válhat az RBC Capital Markets elemzőjének, Amit Daryananinak a merész jóslata, mely szerint a második generációs iPhone X akár 899 dollárba is kerülhet.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

oled Apple iPhone
Kapcsolódó cikkek