Telekommunikáció

Keresettebbek a drágább, de többet tudó notebookok

A notebookok nagy hányadát már előre telepített, az első bekapcsoláskor azonnal használatba vehető Windows-zal veszik meg.

Megugrott az eladott notebookok átlagára: a három évvel ezelőtti 120-140 ezer forintot az idén már 180-200 ezer forint követi. Közben a belépő szintű gépek forgalma jelentősen esett, a vevők a notebookok nagy hányadát már előre telepített, az első bekapcsoláskor azonnal használatba vehető Windows-zal veszik meg. Az új eszközökhöz vásárolt legnépszerűbb kiegészítő az egér, a táska és az Of­fice-előfizetés.

A hazai piacon három éve még 120-140 ezer forintot adtak egy notebookért, az idén megadnak 180-200 ezer forintot is
Fotó: Shutterstock

A drágább típusok közül a hazai vevők elsősorban a kiemelkedő számítási és grafikus teljesítményt nyújtó, videojátékozásra tervezett, 300 ezer forint feletti átlagárú, úgynevezett gamer termékeket keresik. Ezekből az idén eddig kétszer annyi fogyott, mint tavaly, ilyen volt az eladott noteszgépek 30 százaléka. E modellek képezik a forgalombővülés motorját, miközben érintőképernyős hibrid gépet csak minden tizedik vásárló választ.

Farkas András, a Notebook.hu ügyvezetője elmondta még, hogy tapasztalatai szerint a lakosság anyagi helyzete mellett az egyre jobb konstrukciójú hiteleknek is betudható a drágább notebookok eladásának növekedése.

A rendelések 70 százaléka már online, de ezen belül felerészt bolti átvétellel történik.

Az Intel tegnap mutatta be számítógép-gyorsító technológiáját, egy különleges memóriatípust, amelynek a tartalma nagyságrendekkel gyorsabban olvasható és írható a komputer hagyományos háttértáránál, s a gép a kikapcsolása után is megőrzi az adatokat.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

notebook Intel
Kapcsolódó cikkek