Telekommunikáció

Mit akarnak tőlünk a hekkerek?

Múlt héten újabb 50 millió Facebook-felhasználó esett áldozatául a közösségi portál gyengének tűnő biztonsági rendszerének. Az Európai Unió 1,63 milliárd dolláros bírsággal sújthatja Marck Zuckerberg vállalatát. De vajon mit szeretnének tőlünk a kiberbűnözők?

Igencsak rájár a rúd a Facebookra: a tavaszi Cambridge Analityca-ügy után most újabb adatvédelmi botrányba keveredtek, miután szeptember 28-án újabb felhasználók adatait lopta el egy hekkercsoport. Az eddig ismert információk alapján 3 biztonsági rést találtak a közösségi portál rendszerében, ami által beszivároghattak életünkbe. A beavatkozás körülbelül 50 millió felhasználót érint, csakúgy, mint a CA-ügynél.

A támadás másnapján Mark Zuckerbergék mintegy 90 millió embert léptettek ki Facebook fiókjából,

tulajdonképpen ekkor tűnt fel a közvéleménynek is, hogy valami nem stimmel, ugyanis emberek milliói posztolták saját oldalukon, hogy bár ők nem léptek ki, mégis újra be kellett jelentkezniük.

A mostani ügy jóval kellemetlenebb az elnőzőnél, annak ellenére, hogy ott politikai vonatkozása is volt az adatlopásnak. Ez esetben ugyanis a felhasználók azon szolgáltatásait is érinti a lopás, ahova Fb-fiókjukkal jelentkeznek be, így például a Spotify, az Instagram, vagy a Tinder.

Egyre törékenyebb a Facebook
Fotó: AFP

A Facebook mentegetőzik, az unió büntetni készül

A Facebook most minden megnyilvánulásában kiemeli, hogy a 90 millió kiléptetett usernek nem kell új jelszót létrehoznia, tökéletesen védettek és nincs mitől tartaniuk a továbbiakban. A felhasználók bizalma azonban – a tavaszi események tükrében főleg – megroppant és úgy tűnik, egyre többen kezdenek elfordulni a legnépszerűbb közösségi portáltól.

Hétfőn ráadásul az adatvédelmi hatósága vizsgálatot indított a történtek miatt, és gőzerővel kutatják, hogy hány európai felhasználó lehet érintett az ügyben.

A vizsgálat során súlyosbító körülménynek számít, hogy a hibát már múlthét kedden észlelték Zuckerbergék, ám komolyabb védekezést nem sikerült eszközölniük.

Így történhetett meg, hogy három nap múlva, pénteken, ellopták 50 millió ember adatait.

Ezzel a Wall Street Journal információi szerint akár 1,63 milliárd dolláros büntetésre is számíthat Mark Zuckerberg, amely az új, átírt GDPR-törvény első nagy büntetése lehet.

A tolvajok személyiségünket keresik

Hogy milyen adatokat keresnek a hekkerek? Leginkább olyanokat, amelyek alapján meghozzuk döntéseinket az interneten. Olyanokat, amelyek alapján az előre felépített mesterségesintelligencia-algoritmusokkal tudnak minket manipulálni, hogy mit vásároljuk, kire szavazzunk, mennyi pénzt költsünk.

Fotó: AFP

A beavatkozások által beengedjük a „tolvajt” az életterünkbe: figyelheti kereséseinket, érdeklődési körünket és tulajdonképpen mindent megtud rólunk. Vagyis, hogy

  • milyen hűtőgépet szeretnénk vásárolni,
  • melyik a kedvenc csapatunk vagy zenekarunk,
  • milyen játékkal játszunk a legtöbbet,
  • hova mennénk nyaralni legszívesebben,
  • családtagjainkkal milyen szoros a viszonyunk,
  • milyen bankkártyához milyen PIN-kód tartozik.
  • Fotó: AFP

    Globális szintű a probléma

    Fél év alatt összesen 100 millió ember adatai kerültek ki a Facebook sérthetetlennek hitt rendszeréből, és ezek csak azok az ügyek és számok, amikről tudunk.

    Nem árt tehát óvatosnak lenni közösségi médiás tevékenységünk közben, s annak ellenére, hogy Zuckerberg állítja, a felhasználóknak nem eshet bajuk, azért az mégiscsak rémisztő, ha a világ egyik legnagyobb vállalatánál ennyire nem tudnak megvédeni minket.

    Nem a Facebook azonban az egyetlen gigacég, ahol feltörték a zárakat, így járt korábban a British Airways, az Uber, és a Yahoo is.

    Recseg, ropog a gránit szilárdságúnak hitt Facebook

    A Facebook-birodalmat már egyre többen elhagyják, hogy ismét saját talpukra állhassanak.

    A témával kapcsolatban több információbiztonsággal foglalkozó céget is megkerestünk, amint válaszolnak kérdéseinkre, cikkünket frissítjük.

    hekkerek adatlopás kiberbűnözés Facebook
    Kapcsolódó cikkek