Telekommunikáció

A Telekom nem sajnálja a pénzt a hálózatfejlesztésre

A Magyar Telekom folytatja a távközlési szolgáltatások kiterjesztését és korszerűsítését, mivel ezek megtérülését az eddigi eredmények is igazolják – mondta a vállalat csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten Szabó János vezérigazgató-helyettes a második negyedév adatait értékelve.

A távközlési szolgáltatások további fejlesztését ígéri a Magyar Telekom, melyet a gazdasági eredményei miatt tud megtenni. Ugyan a Magyar Telekom szerdán közölt gyorsjelentése szerint az idei második negyedévben az adózott eredmény éves összehasonlításban 1,5 százalékkal 14,5 milliárd forintra csökkent, a társaság árbevétele 4,1 százalékkal 160,8 milliárd forintra mérséklődött.

Az EBITDA (kamat-és adófizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredmény) éves összevetésben 13,4 százalékos bővüléssel 56,9 milliárd forintra nőtt a második negyedévben, az első fél évben pedig 11,4 százalékkal 103,3 milliárd forintra. Szabó János hangsúlyozta, hogy a bevétel csökkenésével a Magyar Telekom az összevetési alapot jelentő, erős tavalyi eredmény miatt is számolt.

Fokozta a visszaesést többek között a Telekom-beszállító Huawei körüli bizalmi válság, amely elbizonytalanította a vásárlókat, és várhatóan a rendszerintegrációs piacon sem hoz akkora éves bevételt, mint tavaly

– tette hozzá.

Sikerként értékelte ugyanakkor, hogy az alapszolgáltatások bevételei vezetékes és mobil oldalon egyaránt nőttek, és úgy látja, hogy a vállalati beruházások hozzák a várt eredményeket.

A portfóliótisztítás során felszabaduló forrásokat ezért – mint fogalmazott – a távközlési szolgáltatások alapjaira, hálózatfejlesztésekre és frekvenciatenderekre fordítják ezután is.

Kiemelte, hogy a világszinten is a legjobbak közé tartozó magyar távközlési hálózaton a Magyar Telekom nyújtja a legjobb minőségű szolgáltatást, és már 1,1 millió háztartásba juttatott el nagy sávszélességű internetkapcsolatot. Az első fél évben az optikai hálózat 131 ezer új végponttal bővült országszerte, és a lefedettség mindenhova el fog érni, ahol ennek nincs földrajzi akadálya – hangsúlyozta. A piaci verseny kiéleződését várja ugyanakkor a Digi új mobilszolgáltatásától, valamint a UPC és a Vodafone összeolvadásától.

Fotó: AFP PHOTO DDP/HENNING KAISER

Kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a Magyar Telekom számára a hamarosan induló frekvenciatendereket is, mivel azok 15-20 évre meghatározhatják a magyar mobilpiac jövőjét. Szabó János úgy látja, hogy a cég erőforrásai elegendőek a következő évekre tervezett hálózatfejlesztések megvalósítására.

Várakozása szerint az idei beruházási költségek körülbelül a tavalyihoz hasonlóan alakulnak, de az átadások ütemezése egyenletesebb lesz, így csökkenhet az év végi, lassabban értékesíthető átadások száma. Kérdésre válaszolva a vezérigazgtató-helyettes a meghirdetett 27 forintos osztalékot kedvezőnek nevezte a részvényesek számára, különös tekintettel arra, hogy a Magyar Telekom frekvenciafizetési kötelezettséget is vállal idén. A hosszabb távú osztalékpolitikáról a vállalat vezetése az év végéig hozhat döntést – közölte Szabó János.

távközlési szolgálat hálózat fejlesztés Telekom
Kapcsolódó cikkek