Telekommunikáció

Havi százmillió megy 5G-frekvenciákra

A járvány miatt már több mint egymilliárdot költött a Vodafone a hálózatainak bővítésére a megnövekedett terhelés miatt, és már befizette az államkasszába a több mint 38 milliárdot az elnyert frekvenciákért – mondta a Világgazdaságnak Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország Vállalati kapcsolatok vezérigazgató-helyettese, az igazgatóság alelnöke.

Azokat a frekvenciákat és mennyiségeket sikerült megvásárolni, amelyeket szerettünk volna

– mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Budai J. Gergő. A Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese szerint a két 5G szolgáltatásra alkalmas frekvencia (3,6GHz és 700MHz) lehetővé teszi, hogy tovább bővítsék a már meglévő kereskedelmi 5G szolgáltatásukat.

Hatósági rendelet szabályozza, hogy a márciusi tenderen frekvenciákat szerzett szolgáltatóknak milyen üzemeltetési díjat kell megfizetniük, ez az elszámolás havonta történik. Eszerint a Vodafone-nak az újonnan megszerzett frekvenciakészletért – a kiépítési kedvezményeket is figyelembe véve – jelenleg 100,75 millió, 2030-tól pedig 201,5 millió forintot kell majd havonta fizetnie – fogalmazott Budai J. Gergő. Hozzátette, hogy erre még rájönnek a kiépítés költségei, amelyek igen tetemesek, pár éves távlatban megközelítik a frekvenciavásárlás összegének milliárdjait.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Arra a kérdésre, hogy az aukció és a jelenlegi járványhelyzet hogy befolyásolja a vállalat pénzügyi helyzetét, a vezérigazgató-helyettes elmondta, a frekvenciaaukcióra már régóta készültek, a szükséges anyagi forrásokat is előre elkülönítették erre a célra, így ez nem befolyásolta a jelenlegi terveiket.

Ezzel szemben a koronavírus érkezését senki nem láthatta előre.

Amikor körvonalazódott, hogy már rövid távon is mekkora hatása lesz a vírusnak és a terjedését megelőző intézkedéseknek, egyhangú döntés született a vállalat vezetősége részéről annak érdekében, hogy bár a jelen helyzet a Vodafone-t is keményen sújtja és jelentős veszteségeket okoz, a lehetőségeinkhez képest minden eszközzel támogassuk az országot – tette hozzá Budai J. Gergő.

Frekvencia-pályázat

A Vodafone Magyarország összesen 80 MHz-et vásárolt a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) frekvenciaaukcióján, amelyekért 38,65 milliárd forintot fizetett. A három szolgáltató összesen 128,5 milliárd forintot fizetett ki. A megszerzett frekvencia használati joga 15 évre, 2035-ig szól, de fennáll a további ötéves meghosszabbítás lehetősége is.

(Címlapkép: Móricz-Sabján Simon)

5G frekvencia-pályázat Vodafone Magyarország Budai J. Gergő
Kapcsolódó cikkek