Telekommunikáció

Tízezrek követelik a Murdoch médiabirodalom vizsgálatát Ausztráliában

Rupert Murdoch az ausztrál nyomtatott sajtó 70 százalékát ellenőrzi.

Két nap alatt több mint 90 ezren írták alá azt a petíciót, amelyben a Rupert Murdoch tulajdonában álló ausztráliai médiabirodalom vizsgálatát követelik.

A kezdeményezést szombaton Kevin Rudd volt ausztrál kormányfő jelentette be a Twitteren, egyúttal „a demokrácia rákos daganatának” nevezte Murdoch médiabirodalmát.

A petíciós felhívást kísérő videóban Rudd arról beszélt, hogy az államnak vizsgálatot kellene indítania az ausztráliai médiamonopólium okozta jogsértések ügyében, és ajánlásokat kellene tennie arra vonatkozóan, hogyan lehetne diverzifikálni a médiumok tulajdonosi hátterét.

Fotó: Jewel SAMAD / AFP)

Kevin Rudd hétfőn az ABC News állami médiaszolgáltatónak azt mondta,

hogy Rupert Murdoch az ausztrál nyomtatott sajtó 70 százalékát ellenőrzi,

Queensland államban pedig gyakorlatilag minden napilap az ő tulajdonában van. Rudd szerint a Murdoch által alapított News Corporation médiavállalat a konzervatív kormánynak kedvezve tudósít a hírekről,

és senki nem elég bátor ahhoz, hogy ez ellen felemelje a szavát.

Mindenhol azt lehet tapasztalni, hogy a Murdoch tulajdonában levő lapok a kiegyensúlyozott hírszolgáltatás közelében sem járnak, de mind a politikusok, mind az újságírók félnek nyíltan kimondani, hogy ez így helytelen.

Tartanak a Murdoch-birodalomtól

– állította a volt kormányfő, az Ausztrál Munkáspárt egykori elnöke.

Augusztusban Rupert Murdoch fia, James Murdoch lemondott a News Corporation igazgatótanácsában betöltött posztjáról arra hivatkozva, hogy nem értett egyet a vállalat tulajdonában levő médiumok által közölt bizonyos tartalmakkal.

A The New York Times-nak nyilatkozva James Murdoch távozását azzal indokolta, hogy szerinte a News Corporation legitimálja a félretájékoztatást.

News Corporation médiabirodalom Ausztrália Rupert Murdoch
Kapcsolódó cikkek