Telekommunikáció

Nem volt elég eminens a Microsoft a Wall Street számára

A világ legnagyobb szoftvergyártója az elemzői előrejelzéseknél jobb negyedéves eredményről adott számot, a részvényt mégis beadták a Wall Streeten, pedig immáron zsinórban a 9. negyedévben teljesítette felül a várakozásokat mind bevétel, mind profit soron.

A Microsoft 2021-es pénzügyi évének harmadik negyedét részvényenkénti 2,03 dolláros nyereséggel zárta, miközben az elemzők mindössze 1,78 dolláros EPS-t vártak az előző negyedévi 1,40-os eredmény után.

Az eredményt egy jelentős, 620 millió dolláros egyszeri adókedvezmény is felfelé húzta, de a Microsoft enélkül is felülteljesített volna, eredménye így részvényenként 1,95 dollár lett.

Fotó: AFP

A szoftveróriás bevétele 19 százalékkal, 41,7 milliárd dollárra nőtt az előző negyedévben elért 33,06 milliárdról, köszönhetően annak, hogy a koronavírus-járvány miatt továbbra is jelentősen nagyobb volt a kereslet a termékei és egyebek között felhőszolgáltatásai iránt. A szakértők 41 milliárd dolláros bevétellel számoltak.

Józsa Bence, az Equilor elemzője az eredménnyel kapcsolatban elmondta: hiába a jó teljesítmény a vállalattól, a befektetők nagyobb meglepetésre számítottak, ezzel magyarázható, hogy 2,5 százalékkal csökkent a Microsoft árfolyama a zárás utáni kereskedésben.

Microsoft-részvények árfolyama az elmúlt napokban történelmi csúcsokat döntött, és kedden is 0,2 százalékos pluszban, 261,97 dolláron zárt.

A befektetők szerint a kedvező negyedéves adatokat részben egyszeri tételek, így például adókedvezmények, illetve kedvező devizaárfolyamok okozták.

A Wall Street Journal kiemelte, hogy a Microsoft hardverértékesítésére rányomta bélyegét a csiphiány, s az ellátási lánc problémái az Xbox-eladásokat is visszafogták valamelyest. De a nehézségek ellenére is megháromszorozódtak év/év alapon az Xbox hardvereladásai. A folyó negyedévben a csiphiány már a Surface laptopok értékesítését is érintheti. Ugyanakkor az Xbox tartalom- és szolgáltatásbevétele 34 százalékkal emelkedett a riportált negyedévben.

Microsoft negyedéves eredmény szoftvergyártó pénzügyi beszámoló
Kapcsolódó cikkek