Telekommunikáció

Amerikában is perelik az Amazont

A trösztellenes kereset a vállalat és a külsős kereskedők szerződéseit támadja versenyt korlátozó kitételei miatt.

Versenyt korlátozó magatartása miatt Washington pert indított az Amazon ellen – írja a The Wall Street Journal. A kereset szerint a cég külsős partnerei nem kínálhatnak más platformon olcsóbb árakat mint náluk.

A pert vezető államügyész szerint

az Amazon túl nagy szerepet játszik az online termékek árazásában, amellyel monopolhelyzetbe juttatja magát.

A beadott kereset hatását mérsékeli, hogy szemben az Alphabet és Facebook elleni antitröszt ügyekkel, az államügyész nem több más államból származó kollégájával összefogva indított szövetségi szintű pert, csupán a főváros törvényeire hivatkozva támadja a digitális áruházat.

Fotó: oy / NurPhoto / NurPhoto / AFP

Ugyanakkor fenntartja annak a lehetőségét, hogy más államok is csatlakozzanak a keresethez. Az Amazon által kötött szerződések 2019-ig tiltották, hogy más oldalakon, így akár a szerződött kereskedők a saját oldalaikon olcsóbb árakat kínáljanak.

A cég akár 40 százalékos jutalékot is felszámol, ez magasabb árakat jelent a fogyasztóknak.

A szerződés értelmében ugyan a kereskedők maguk határozhatják meg az áraikat, ám az Amazon figyeli a webet és ha máshol olcsóbb árakat talál, nem szerepelteti az oldalán a terméket.

Figyelembe véve az Amazon piaci pozícióját, ez ahhoz vezet, hogy a kereskedők más oldalakon sem tudnak olcsóbb árakat kínálni.

Az Amazont a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság és más államok is vizsgálják üzleti magatartása miatt. A dolog pikantériája, hogy a szervezet vezetése kapcsán Racine neve is felmerült.

Trösztellenes eljárás indul az Amazon ellen

A német versenyhivatal egy januári törvény alapján indított trösztellenes eljárást az Amazon ellen.

 

trösztellenes eljárás anti-tröszt Amerikai Egyesült Államok Amazon versenyjog
Kapcsolódó cikkek