Telekommunikáció

Folytatódhat a rég nem látott bővülés a PC-piacon

A gyártók még annál is több eszközt el tudnának adni, mint amennyi az előrejelzésben szerepel, azonban az alkatrészhiány hátráltatja a termelést.

Idén folytatódhat a személyi számítógépek (PC) iránti kereslet növekedése, az IDC előrejelzése szerint akár 18,1 százalékkal is nőhet a gyártók által leszállított készülékek száma, elérve a 357 milliót. A piackutató annak ellenére számol ilyen jókora felfutással, hogy 2021-ben is gondot okozhat az alkatrészhiány, különösen csipekből lesz nehéz elegendő mennyiséget beszerezni. Az előrejelzés szerint mind az egyéni felhasználók, mind az üzleti szektor és az oktatás részéről nagy kereslet lesz a PC-kre.

Az IDC várakozásai szerint a Covid-járvány előtti időszakhoz képest a magánfelhasználók számítógép-vásárlásaiban lesz a legnagyobb felfutás.

A piackutató prognózisából kitűnik, hogy

a gyártók még annál is több eszközt el tudnának adni, mint amennyi az előrejelzésben szerepel, azonban az alkatrészhiány hátráltatja a termelést.

Ez azzal is jár, hogy a világ nagyobb részén az átlagosnál jóval kisebb raktárkészlettel dolgoznak a piaci szereplők.

Egy másik piackutató, a Gartner elemzése szerint idén nem számíthatnak változásra a csipek rendelkezésre állása kapcsán a számítógépgyártók, ugyanis a harmadik negyedév végéig várhatóan nagyon nagy hiány lesz, de még az év utolsó három hónapjában sem tudnak majd elegendőt szállítani. A Gartner prognózisa szerint 2022 második negyedévében normalizálódhat a helyzet.

Fotó: AFP

A múlt év régen nem látott növekedést hozott a személyi számítógépek piacán, az IDC adatai szerint 302,6 millió eszközt adtak el, ami 2019-hez képest 13,1 százalékos bővülés.

Ebben főszerepet játszott a koronavírus-járvány, a nyomában járó tömeges otthoni munkavégzés, valamint az átállás a digitális oktatásra. A 2020-ashoz hasonló mértékű növekedésre utoljára 2010-ben volt példa, akkor 13,7 százalékkal tudott fejlődni ez a szegmens. A kutatócég hozzátette: a tavalyi eredmény annak fényében különösen figyelemreméltó, hogy az elmúlt egy évtizedben hat olyan év is volt, amikor csökkent az értékesítés.

A lendület az idei első negyedévben sem tört meg, sőt, még erősebb bővülést mértek. A január–márciusi időszakban világszerte 83,98 millió személyi számítógépet szállítottak le a gyártók, ez 55,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit eredményt.

Az idei első negyedévben a Lenovo vezette a gyártók rangsorát, a társaság 20,4 millió személyi számítógépet adott el, ez éves összevetésben 59,1 százalékos növekedés. A második hely a HP-é, az amerikai vállalat közel áll a riválisához, az egy évvel korábbihoz képest 64,1 százalékos növekedéssel 19,2 milliós forgalmat értek el.

csiphiány home office koronavírus járvány személyi számítógépek PC számítógép
Kapcsolódó cikkek