Telekommunikáció

Hiába ment Trump, nincs kint a vízből a TikTok

Joe Biden elnöki rendelete, mely az amerikai adatok védelmét szolgálja a kínai alkalmazásokat az adatvédelem komolyabban vételére sarkallhatja, ám idézésekben és az alkalmazások betiltásában is kicsúcsosodhat – írja a Reuters.

Az amerikai elnök által június 9-én kiadott rendelet Trump korábbi rendeletét váltja, mely ugyan betiltotta volna aTikTok mellett a WeChat vagy az AliPay alkalmazásait, ám nem állt meg a bíróságon.

A mostani adminisztráció azonban osztja az előző kormány aggodalmait, így a kereskedelmi minisztérium dönthet majd az olyan alkalmazásokról, melyek alkalmasak lehetnek arra, hogy

külföldi, ellenséges hatalmak amerikaiak széles köréről gyűjtsenek adatokat.

Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto

A kereskedelmi minisztérium először idézéseket küld az érintett cégeknek az adatkezelésük kapcsán, majd azok vizsgálata után tárgyalásokat folytat azok változtatásáról vagy

akár be is tilthatja azokat.

Az amerikai hatóságok igyekeznek a szövetségeseiket is hasonló lépésekre rávenni. A mostani rendelet nem nevez meg cégeket ugyan, ám ennek eredményeként a Trump féle tiltással szemben több cég is fennakadhat a szabályozáson és a bíróságon is könnyebben végrehajtható lehet. Biden június elején 59 kínai vállalat ellen hozott büntetőintézkedéseket, jelezve, hogy Kínával szemben Trumphoz hasonló hangot tervez megütni.

Joe Biden TikTok kereskedelmi háború adatvédelem Kína Amerikai Egyesült Államok adatbiztonság
Kapcsolódó cikkek