Eurómilliárdokat készül elvonni az Európai Bizottság az olyan amerikai technológiai óriásoktól, mint a Netflix, a Facebookot üzemeltető Meta és a YouTube a száloptikai hálózatok bővítésére és a modern 5G-hálózatok kiépítésére – értesült a német Handelsblatt iparági és kormányzati forrásokból.

Fotó: EC – Audiovisual Service

A tervezett intézkedés mögött az a megfontolás húzódik meg, hogy ezek a nem európai vállalatok generálják az adatforgalom nagy részét az unió hálózatain, ezért indokolt, hogy járuljanak hozzá a telekommunikációs üzlet infrastruktúrájának költségeihez is, ne csak a bevételekből részesüljenek.

A Handelsblatt forrásai szerint a befizetéseiket szabályozó modellt Brüsszel az elkövetkező egy évben dolgozná ki, és a jogszabályalkotó folyamat már karácsony előtt megkezdődhet egy nyilvános konzultáció formájában.

A lap rákérdezett a bizottságnál is, ahol egy szóvivő azt válaszolta, hogy „a specifikus részletekről és a pontos menetrendről még folynak a megbeszélések”. Annyi világos, hogy az uniónak növelnie kell beruházásait a modernebb és ellenállóbb hálózatokba – idézték.

Az európai telekommunikációs cégek számításai szerint csak a Netflix filmjeinek a forgalma évi 40 milliárd euró körüli költséget generál a hálózataikban. A készülő adatdíj ennek csak egy részéért nyújtana kompenzációt. Iparági források szerint egy számjegyű eurómilliárdos összeg már sikernek számítható. 

Ursula von der Leyen elnöklete alatt az Európai Bizottság nagyobb figyelmet fordít az üzletág európai vállalatainak a panaszaira, mint elődje idején – írta a német lap.

Nagyon optimisták vagyunk

– idézték Alessandro Gropellit, az Etno lobbicsoport alelnökét. Az elmúlt években Brüsszel ambiciózus tervekkel állt elő a technológiai iparág szabályozására – zárul a Handelsblatt cikke. 

Megkopasztanák a Big Tech cégeket az EU-ban az áremelkedések miatt

Az nem járja, hogy a Google, a Meta és a Netflix az európai internetforgalom több mint felét bonyolítják le, miközben az infrastruktúra korszerűsítésének költségeiből nem vállalnak részt – írták az Európai Bizottságnak a földrész távközlési cégei.