Régen május elsején indult a strandszezon, az energiaárak, a vegyszer, a munkaerő drágulása miatt újabban azonban már csak a garantáltan nagy forgalmat ígérő iskolaszünettel startol – mondta a Világgazdaságnak Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

Hiába lesz kánikula, ha esni is fog, akkor elúszhat a strandszezon.
Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap

Jó hír viszont, hogy a fürdőket nem söpörte el az gyakorlatilag változatlan számban üzemelnek tovább, bár minden korábbinál óvatosabban terveznek a nyitvatartással és a kapacitásokkal. A szabadtéri medencék megnyitását jellemzően csak az igazi nyárra időzítik, a klasszikus strandok pedig még mind zárva vannak, a start egy hét múlva várható.

A költségek nagyon megugrottak, ebből fakad a jegyáremelések mértéke:

átlagosan 40 százalékkal kerül többe egy fürdőbelépő, mint tavaly ilyenkor.

A fürdők és a strandok kénytelenek a nagy áremelések mellett szigorúan tervezni, egy-egy hétvégényi erős forgalomból ugyanis nem tudnak egy hónapnyi működést finanszírozni. Éppen ezért az iskolaszünet első napjától rajtolnak el ők is, mert onnantól már hétköznap is erős a forgalom, már ha jó az idő.

Az idei nyár forró lesz, de úgy tűnik, esős is, ami egyáltalán nem tesz jót a strandok forgalmának

– hangsúlyozta Balogh Zoltán. A fürdőszövetség főtitkára szerint ez a legrosszabb ágazati forgatókönyv, mert a beltéri medencék ugyan zavartalanul üzemelnek minden időben, de a kirándulókedv léket kap az esőtől. 

Akárcsak a belföldi turizmus, amelyet az erős forint gyengíthet. Olyannyira reális ez a jövőkép, hogy egyre hangosabban merül fel szakmai körökben a prognózis: a kiutazási láz nyomot hagy majd a belföldi vendégek számán.

Elvileg tehát a jövő hét végén kezdődő iskolaszünettel elindul a strandszezon, az elmúlt hetek időjárása után azonban 

óvatosak a szabadtéri medencék és nyitott strandok üzemeltetői, akiknek idén csak pünkösdkor volt számottevő forgalmuk.

© Unger Tamás
A beltéri medencékben télen-nyáron van vendég, de az első negyedév forgalma elmaradt a várttól.
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Tavaly még nagy várakozással tekintettek a fürdőágazatban az idei szezon elé, remélve, hogy visszatérhet a négy évvel ezelőtti forgalom. Tény, hogy nagyon jól indult az év a meghosszabbított téli és közigazgatási szünet miatt, de aztán 

jobban visszaesett a vendégszám a szezonálisan szokásosnál, az első negyedévet 15 százalékkal a 2019-es forgalom alatt zárták látogatószámban a fürdők

– tudta meg a Világgazdaság.

A határ menti és közeli településeken megjelentek a szomszédos országbeli vendégek, de összességében még nem tért vissza a Covid előtt külföldi látogatószám. A fürdők és strandok, mint egy-egy település fő turisztikai attrakciói, a helyi vendégekre is egyre erősebben építenek, miközben a szálláshelyek is szorosabbra fűzik az érdekközösséget, kedvezményes belépőket kínálnak a csomagárban.

A szakmai szövetség adatai szerint mindeközben elkezdtek előremenekülni az üzemeltetők, az összes lehetséges pályázati forrást felhasználva: TOP-os és TOP+-os pénzekből megindultak a felújítások, energetikai korszerűsítések. A működési költségek csökkentése a fenntarthatóság és versenyképesség záloga is egyben, ami számszerűsíthető előnyökkel jár a jövedelmezőségben, és a belépőjegyek árát is segít szinten tartani.