Európa legjobb őszi gasztronómiai ajánlatát Budapesten találják meg a turisták – írja a mértékadó The Sunday Times. A top 25-ös listán Richard Mellor szakíró a kontinens legjobb szeptemberi lehetőségének a nemrég újra nyíló Fricska éttermet tartja, de azért kiemeli a termálfürdőket is, a cikk illusztrációjaként például a Széchenyit.

Soma Retfalvi / Fricska 2.0
Fricska Budapest
A Fricska rövid időn belül ismét elnyerte a Michelin egyik elismerését.
Fotó: Soma Retfalvi / Fricska 2.0 Facebook

Mellor kiemeli, hogy a világjárvány idején bezárt Fricska a Londont is megjárt séffel, Koppány Leventével indult újra, a naponta változó étlap a magyar gasztronómiára és a bisztróhangulatra épít. A britek tehát kaptak egy tippet arra, miért érdemes Magyarországra jönni – eközben a német nyugdíjasok száma az utóbbi években azért ugrott meg jelentősen, mert anyagi megfontolásból és a közbiztonság miatt választják hazánkat. Az utóbbi egyébként egy brit férfi döntésében is hangsúlyos szerepet játszott, erről beszélt Orbán Balázsnak, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatójának.

 

A Fricska kilenc hét alatt meggyőzte a Michelint is

Budapest legendás étterméről, a Fricskáról a Világgazdaság is írt: a Costes Michelin-csillagos séfjével megcélozta, hogy visszaszerezze a Michelin Bib Gourmand minősítését, amellyel még egyetlen budapesti vendéglátóipari egység sem rendelkezik. Ez a legfrissebb Michelin Guide-ban még nem történt meg,

de az újra nyitás után mindössze kilenc héttel már az is bravúrnak számít, hogy az étterem felkerült az ajánlott helyek közé.

„Ez a típusú vendéglátás szerintem hiánycikk, és nem csupán Budapesten, hanem az egész országban” – mondta korábban a Világgazdaságnak Koppány Levente, akinek a prioritása továbbra is Magyarország első Michelin-csillagos étterme, a Costes lesz, a Fricskához séfpatronként csatlakozott.

Budapest megelőzte az osztrák borokat és a német vargányát

A Michelin mindenesetre most nem változtatott a magyarországi csillagok számán:

megőrizte két csillagát a Stand és a Platán, és maradt egynél az Essencia, a Borkonyha, a Rumour, a Babel, a Salt, a 42 és az említett Costes.

Az említett, kiváló ár-érték arányú éttermeknek járó Bib Gourmand-kategóriában heten szerepelnek: az egri Macok, a balatonfüredi Mór24 és Sparhelt, a balatonszőlősi Casa Christa, a balatonszemesi Kistücsök, az encsi Anyukám Mondta és a pécsi Morzsa.

Ami a The Sunday Times listáját illeti, a Fricskát követi többek között az ausztriai borozás, a vargányavadászat Németországban és az olaszországi gesztenyézés, de a szerző ajánl Srí Lankáról, Mexikóból és Japánból is ételkülönlegességeket.