A 2003. év teherautója

Ipar | Vállalatok

Az Iveco Stralis nyerte a 2003. év teherautója nemzetközi díjat a 15 tonnánál nehezebb járművek kategóriájában. A 19 európai ország szakújságíróiból álló zsűri a díjat minden évben annak a teherautó-típusnak ítéli oda, amelyet a megelőző 12 hónapban mutattak be, és leginkább hozzájárul a közúti szállítás színvonalának és hatékonyságának növeléséhez. A zsűri az európai közutakon normál üzemi körülmények között végrehajtott tesztek alapján hozza meg döntését. A tesztek során figyelembe veszik a vezethetőséget, a vezető komfortját, a fülke ergonómiáját, a fogyasztást és a motor megbízható működését.

A hivatalos indoklás szerint az Iveco – amely a Stralis Activ Space fülkéjét szélcsatornában terveztette – a vezető kényelmét kiemelten kezelte. A Stralis kétféle, váltakozó geometriájú turbóval ellátott motorral rendelhető. A 10,3 literes Cursor 10-es motor 400 vagy 430 lóerős le-het, míg a 12,9 literes Cursor 13-as motornál a 480 lóerős kivitel mellett már kapható 540 lovas változat is. A Stralishoz EuroTronic automata váltót is kínál a gyár.

A 2003. év haszongépjárműve szavazáson második helyen az új DAF XF végzett. A PACCAR Inc. (PCAR) vállalatcsoport tagja, a DAF Trucks NV tavaly is sikeres volt, hiszen egy éve a holland márka LF szériája kapta az év teherautója díjat. Ennek köszönhetően pedig a 15 tonna feletti nehéz kategóriában a DAF piaci részesedése Nyugat-Európában meghaladja a vállalat számára eddig rekordnak számító 12 százalékot. A 6 és 15 tonna közötti, könnyű kategóriás haszonjárművek piacán pedig a kiélezett verseny ellenére a DAF részesedése kb. 9 százalékra nőtt a 2001. évi 7,7-del szemben.

A magyar háztartások fele nem sokáig húzná, ha beütne a krach

A háztartások mindössze felének van 2 hónapra tartaléka egy felmérés szerint.

Maradandó hatást gyakorol a járvány a nemzetközi kereskedelemre

A koronavírus-járvány az egyik legnagyobb csapás a nemzetközi kereskedelemre a nagy gazdasági világválság óta.

Vendégcunami lepte el a vidéket

Gyengébben alakult az első nyári hónap a vártnál, a belföldi turizmus is óvatosan mozdult meg, a hotelek zöme csak a hónap közepén mert ki nyitni.

Több mint 1900 tonna használt sütőolajat gyűjtött be a Mol

Az olajtársaság több mint 1900 tonna használt sütőolajat gyűjtött össze az elmúlt kilenc évben.
Világgazdaság Piactér