A régióban a Richter költi a legtöbbet k+f-re

Vállalatok

A magyarországi cégek közül egyedüliként a Richter Gyógyszergyár került fel az Európai Bizottság által összeállított EU Top 1000-es K+F listára. A társaság 2013-ban mintegy 42 milliárd forintot (megközelítőleg 141 millió eurót) költött kutatás-fejlesztésre, ezzel az előkelő 166. helyet foglalja el az összesített rangsorban, míg a gyógyszeripari vállalatok „külön versenyében” a 19. helyen végzett. A közép-kelet európai régióból a Richteren kívül egyetlen cég sem került be az első kétszázba.


A kutatás-fejlesztésbe a legtöbbet német, brit, francia cégek invesztálják. A lista élén három autóipari társaság áll, de jól szerepelnek a telekommunikációs és a gyógyszeripari cégek is.


A Richter-csoport kutatás-fejlesztésre fordított kiadásainak 42 milliárdos összege a konszolidált árbevétel 11,9 százalékát teszi ki, ami mintegy 8 százalékkal haladja meg a 2012-es 38,8 milliárd forintot. A Richter több mint ezer fős kutató-fejlesztő bázisával Közép-kelet Európa legjelentősebb gyógyszeripari kutatási központja. A gyógyszerkutatás és -fejlesztés három stratégiai iránya: az eredeti készítmények kutatása, a biotechnológiai tevékenység, valamint a generikus gyógyszerek fejlesztése.

Titokban viszik ki Venezuelából az aranyat

A The Wall Street Journal szerint Venezuela titokban kiárusítja az aranykészletét. Több mint 7 tonna már Afrikában található.

Photon: beindult a fotósok és videósok Uberje

A 2017-ben indított cég ügyvezetője szerint a startup-ökoszisztéma Magyarországon az aranykorát éli, de azért vannak olyan akadályok, amelyekkel mindenkinek meg kell küzdenie.
Világgazdaság Piactér