A Siemens kilép a Fujitsuval közös PC-üzletből

Vállalatok

Az eredetileg tervezettnél 50 millió euróval kevesebbért vásárolja ki a Fujitsu a Siemens 50 százalékos üzletrészét közös számítógépgyártó vállalkozásukból. A 450 millió eurós tranzakció várhatóan a jövő év április 1-jén zárul le. A mobiltelefon-előállítás és más távközlési területek után így a PC- és a noteszgépgyártásból is kiszáll a német ipari konszern. Mint ismert, a Siemens erre a profilra 1989-ben hozott létre közös céget Fujitsu Siemens néven japán partnerével. A tíz évre kötött – 2009. szeptember végéig szóló – megállapodás szerint a feleknek a szerződés lejárta előtt egy évvel joguk van kiszállni az üzletből. Hírek szerint a müncheni konszern a végső döntés előtt a PC-piac több szereplőjével is tárgyalt erről. A Fujitsu Siemens néven ismert közös cég mára több mint tízezer főt foglalkoztató vállalattá nőtte ki magát, éves bevétele közel hétmilliárd euró, adózás előtti nyeresége pedig legutóbb elérte a 105 milliót. A társaságnak Magyarországon is van egy negyvenfős leánycége, a márka az itteni PC-piac három meghatározó cége között szerepel. VG

06:01
Adózás

Új fegyvert kaphat a kezébe a NAV

A cégeknek alkalmassá kell tenniük számlázórendszerüket arra, hogy valós idejű adatot tudjanak szolgáltatni az adóhatóságnak – az NGM tervei szerint.
18:27
Gazdaság

Csúszik az önkormányzati számlák államosítása

Változatlanul tesztelik az önkormányzati számlavezetési rendszert a Magyar Államkincstárnál, az indulás időpontja pedig nem ismert.
Világgazdaság Piactér