A termelőkön múlik...

Energia | Vállalatok

Egyelőre csak tervezett, becsült tarifákkal tudnak számolni a majdani kereskedők. Úgy véli Novák István, hogy egyébként legalább 5 százalékos költségcsökkentés szükséges ahhoz, hogy a fogyasztók megmozduljanak, de úgy véli, hasonlóan fontosak az ellátásbiztonsági szempontok is.

A fogyasztók oldalán egyébként két újabb kockázattal kell számolni a piacnyitást követően, egyrészt ellátásbiztonsági, másrészt árkockázattal. Ha szerződést köt igényeinek kielégítésére, akkor az ellátásbiztonság garantálható – állítja Novák István.

Az árkockázat pedig pontos tervezéssel, menetrendkészítéssel kezelhető. Fontos – jegyzi meg a vezérigazgató -, hogy a fogyasztó pontosan tudja, mit ír alá. Az igazán nagy fogyasztók, akiknek külön energetikuscsapatuk van, pontosan fel tudják mérni, hogy az alacsonyabb árak és a biztonságos ellátás mikor van egyensúlyban. A kisebb fogyasztók kerülhetnek bajba, ha nem elég körültekintők. Számukra az lehet a legmegfelelőbb, ha egy csomagban veszik meg a különböző árampiaci termékeket, esetleg akár néhány fillérrel magasabb áron.

Novák István szerint megvan az esélye, hogy üzletileg eredményesen lehessen a magyar árampiacon már 2003-ban kereskedni, de ehhez az erőműveknek is váltani kell. Nyilvánvaló, hogy a szabadpiacon a jobb, rugalmasabb, versenyképesebb erőműveknek jobb lesz. Kérdés persze, hogy lesz-e bátorságuk adott esetben az MVM Rt.-vel meglévő hosszú távú szerződéseiket felmondani vagy módosítani, hogy a szabadpiacon megmérjék magukat. Vannak olyan termelők a magyar piacon Novák István tapasztalatai szerint, amelyek készek mozdulni, több ilyen társasággal is előrehaladott tárgyalásokat folytatnak, s vannak olyanok is, amelyek minden bizonnyal versenyképes áron tudnának a piacon is működni, de vélhetően nem fognak kilépni a hosszú távú szerződés védelme alól.

Az Elmű és az Émász igazgatósági tagja szerint az 50 százalékos importkorlátozás az uniós csatlakozást követően nem tartható fenn, hiszen a piac arról szól: onnan kell beszerezni az árut, ahol az a legolcsóbb. Ugyanakkor nyilvánvaló és érthető, hogy a magyar erőműparkra nem szabadítható rá egy lépésben a verseny, hiszen foglalkoztatás- és szociálpolitikai szempontokkal is számolni kell.

Új esély több ezer magyar vállalkozásnak

Akár tíz-húszezer vállalkozás számára is releváns fejlesztési lehetőség lehet a két részletben 45 milliárd forintos keretösszegű új innovációs pályázat.

A beruházási ráta 25 százalékra nőhetett

Az építőipar első negyedéves, 47 százalékos növekedéséből kiindulva bőven 20 százalék felett gyarapodhattak a beruházások.
Világgazdaság Piactér