Alapvető optimizmus a spanyol irodapiacon

Ingatlan | Vállalatok

A spanyol ingatlanpiacon ütemes fejlődés figyelhető meg az ország uniós tagsága óta, a most tapasztalható lendület pedig további optimizmusra ad okot az érdekelteknek. Igaz ez annak ellenére is, hogy az elmúlt másfél évben érezhető volt a kereslet visszesése, a forgalom az 1997-es szintre esett vissza, számottevő hozamot pedig csak az igazán nagy projektekben érdekeltek voltak képesek jellemzően elérni.

Az ezredforduló 99 százalék feletti irodakihasználtsága ráadásul ma már szintén a múlté, az összterület közel 4 százaléka áll kiadatlanul, és a nyolcmillió négyzetméternyi állomány tavaly 380 ezerrel bővült, a 2003-ra valószínűsített alapterület-növekedés ütemét pedig 15 százalékra teszi az Expo Real szakkiállítás összeállítása. Bár az új építésűek háromnegyede már előre ki van adva, ez azonban gyakran a régi ingatlanok kiüresedésével jár, ami a bérleti díjakban és a hozamokban érezteti hatását.

A hektikus ármozgás tehát folytatódik: az elmúlt három évben az átlagos árszint megkétszereződött, mígnem tavaly év elején ismét megindult az esés. Ez viszont a korábbi 430 eurós négyzetméterenkénti tarifák 350 euróra olvadását eredményezte, ami pedig újabb átvándorlást indíthat meg a régiekből az új építésűek felé.

A tavaly érzékelt két számjegyű áresés stabilizálódásával a szakemberek legkedvezőbb esetben is csak éves távlatban számolnak. Barcelona ennél valamivel egészségesebb és egyenletesebb fejlődést mutat, itt a 4,2 millió négyzetméteres állomány 4,2 százaléka vár bérlőre, az éves bővülés pedig valamivel 200 ezer négyzetméter feletti. A kereslet kiegyensúlyozottsága mellett az árak is stabilabbak arrafelé.

Míg a fővárosban a beruházások értéke 20 százalékos visszesést mutat, addig a katalán centrumban 25 százalékos bővülést észleltek, a 900 millió eurós éves kiadás pedig már meghaladja a madridi szintet is.

Fontosak lennének a beruházások

Békésben nagyon alacsony az egy lakosra jutó ipari termelés, a kiskereskedelmi forgalom és az átlagkereset. Orosz Tivadar szerint a vasúti fejlesztések és az M44-es új szakasza javulást hozhat.

Globálisan 4 százalékkal nőtt a turizmus tavaly

Nemzetközi szinten az utazók száma 54 millióval nőtt a múlt évben és ezzel elérte a másfél milliárdot.
Világgazdaság Piactér