Amerikába megy a magyar informatikai cég

Vállalatok

Várhatóan március végéig megalakítja amerikai leányvállalatát a Starschema Kft. – mondta érdeklődésünkre Csillag Péter ügyvezető igazgató. A tengerentúli terjeszkedésről a gyorsan bővülő ottani ügyfélkör miatt döntött a big datához (nagy mennyiségű adat kezelése és hatékony feldolgozása) kapcsolódó tanácsadással és egyedi rendszerfejlesztéssel foglalkozó cég. A vállalatalapítás jogi folyamatának lezárását követően, tavasszal Magyarországról utaznak majd ki a technológiát jól ismerő hazai szakemberek az Egyesült Államokba.


A Starschema az elmúlt években gyorsan növelte árbevételét, az idén várhatóan 80-90 százalékkal bővül a forgalma 2014-hez képest. Már novemberre elérte az egymilliárd forintot, az egész évre pedig több mint 1,2 milliárdot tervez. Mivel a bevétel túlnyomó többsége a tanácsadásból és az egyéni igényeket kiszolgáló fejlesztésből adódik, a létszám is dinamikusan nő a vállalatnál, évente harminc-negyven új munkatársat vesznek fel, jelenleg már több mint hetvenen dolgoznak a cégnél.


A Starschema a múlt évben létrehozta saját szoftverfejlesztési részlegét, amely elkészített egy adatvirtualizációs alkalmazást. Ennek további fejlesztésére és forgalmazására az elképzelések szerint külön céget hoznának létre, és a nemzetközi terjeszkedés felgyorsítására közel 1,5 millió dollárnyi kockázati tőkét vonnának be. Több potenciális magyarországi befektetővel folytatnak előrehaladott tárgyalásokat. „Bízom benne, hogy 2016 első negyedévében sikerül lezárnunk az ügyletet valamelyik hazai céggel – mondta Csillag Péter –, ha mégsem, akkor valószínűleg a big data piacot jobban ismerő külföldi befektető bevonásával folytatjuk.”

Kevesen nézik az e-sportot a Facebookon

Az online videojátékokból szervezett versenyek nézettsége az utóbbi időben olyan jelentősre duzzadt, hogy egyre több élő közvetítésre alkalmas csatorna érdeklődik a közvetítési lehetőségek iránt.

Folyamatosan figyeli az MNB, ki próbálja megkerülni az adósságfék-előírásokat

Az év első kilenc hónapjában a kölcsönök harmadánál már hetven százalék felett alakult a hitelfedezeti mutató.
Világgazdaság Piactér