Amin nem érdemes spórolni

Energia | Vállalatok
Az optimális energiafelhasználás érdekében az építkezéseknél, felújításoknál figyelni kell arra, hogy hőszigetelő építőanyagokat, vakolatot használjunk fel, s a fűtési rendszer szabályozható legyen - hangsúlyozta Perényi László, az Épületenergetikai Tanácsadó Szolgálat Alapítvány konzulense. E tényezők együttes hatása fontos az optimális felhasználáshoz.

Érdekes kísérletet végeztek néhány éve a PHARE-program keretében magyar és dán szakemberek Szegeden. Felújítottak egy panel- és egy téglablokkos épületet, annak külső homlokzatát szigetelték, hőszigetelő üveggel látták el az ablakokat, szabályozhatóvá tették a fűtést, s az egyik háznál a tetőt is szigetelték. A renovált épületekben – a nem felújítottakhoz képest – ötvenszázalékos energiamegtakarítást értek el.

Ma már Magyarországon is kaphatók olyan építőanyagok, amelyekkel optimalizálható az energiafelhasználás. Az üreges tégla jó hőszigetelő, s az építőanyag-vásárlásnál fontos figyelni az úgynevezett U értéket, azaz a hőszigetelés mértékét. Egy anyag hőszigetelő képessége annál jobb, minél kisebb ez az érték. Az üreges tégla ugyan többe kerül a hagyományosnál, de gyorsabb falazást tesz lehetővé, így a munkadíjon meg lehet spórolni a többletköltséget.

Növelheti a fűtésszámlát a nyílásszárók rossz állapota. Célszerű, ha az ablaknak hőszigetelt tokszerkezete van, s abba hőszigetelt üveg kerül. Egyre több vállalkozó foglalkozik hőszigetelt üveg értékesítésével, szerelésével, de a vevőknek is figyelniük kell a termék U értékére. Az épület falazásánál ajánlatos hőszigetelő vakolatot használni, ez utólag is pótolható a régebben épült házaknál. Perényi László szerint a 8-12 centiméter vakolat felvitele sem luxus.

A fűtésnél a szabályozhatóságon van a hangsúly. Érdemes figyelni az úgynevezett időszakos árnyékolás lehetőségére is, azaz nem mindegy, milyen fát ültetünk a ház elé. Az ablakoknál a részszellőztetést biztosítani kell.

Bár az emelkedő árak miatt az energiatakarékosság a családok életében is kiemelt szerepet játszik. Perényi László úgy látja, hogy az építkezők többsége nem fordít kellő figyelmet a hőszigetelésre, arra sokan sajnálják a pénzt. Ennek megoldása utólag már sokkal nehezebb.

London halasztana, Brüsszel döntésképtelen

A brit kiválás halasztásáról egyeztettek a huszonhetek kormányainak képviselői.

Már eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet

A MÁV-START teljes hálózatán elfogadják az elektronikus bérletet.
Világgazdaság Piactér