Aszódi: három helyre megy Paks II. 28 milliárdja

Energia | Vállalatok
Jövőre számottevő tervezés indul a paksi bővítés kapcsán, tudtuk meg a beruházás kormánybiztosától, Aszódi Attilától.

„Az MVM Paks II. Zrt azért jött létre, hogy előkészítse és megvalósítsa a Paksra tervezett két új atomerőművi blokk építését” – válaszolt a Világgazdaságnak Aszódi Attila, a két új paksi blokk építésének kormánybiztosa azok kérdésünk kapcsán, mire költene el jövőre 28 milliárd forintot a projektcég. (Ennyi szerepel ugyanis a 2015-ös költségvetés tervezetében.)


 Mint Aszódi Attila elmondta, az MVM Paks II. Zrt-nek jelenleg nincs árbevétele, ezért tevékenységét tulajdonosi tőke bevonásával tudja finanszírozni. Az MVM Zrt tulajdonában a tőkét az MVM tudta biztosítani. Azzal, hogy átkerül a társaság a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz, és működését a Miniszterelnökség mint a tulajdonosi jogok gyakorlója felügyeli majd, a beruházó társaság forrást is közvetlenül az államtól tud bevonni. Az MVM Paks II. 2015-ös kiadásai egyrészt működési jellegűek (a társaság folyamatosan bővülő létszámához kapcsolódó személyi kiadások, illetve az alkalmazottak munkájukhoz kapcsolódó egyéb költségek).


„Másrészt nagyobb kiadási tételt jelent az új blokkok építésének helyszínéül szolgáló terület telephely vizsgálata, és a környezeti hatásvizsgálat. Harmadrészt 2015-ben már számottevő tervezési feladatokkal is számolunk. Ezek együttesen indokolják az állami költségvetésben szereplő 28 milliárd forintos összeget. Fontos hangsúlyozni, hogy a projekt előkészítésére fordított kiadások összegüknél nagyobb mértékben növelik a beruházás piaci értékét” – mondta a kormánybiztos.

A Fitch is felminősítette Magyarországot

Kettőből kettő: az S&P után a Fitch is felminősítette a magyar adósbesorolást.

Rengetegen dolgoznak a problémáink megoldásán

A munkavállalók 3,5 százalékának, csaknem 160 ezer alkalmazottnak az a fő tevékenysége, hogy problémákat old meg.
Világgazdaság Piactér