Audi Q7 Quattro

Ipar | Vállalatok

Elkészült az Audi harmadik generációs sportos, többfunkciós SUV modellje, a Q7. A kocsi azon a koncepción alapul, amelyet 2003 januárjában a Detroiti Autószalonon mutattak be Pikes Peak quattro néven. A tervezők ezzel a modellel szerették volna tesztelni a vásárlók véleményét, és miután a visszajelzések kedvezők voltak, nekiállhattak a végső terveknek. A fejlesztés kezdetekor úgy döntöttek, hogy három üléssoros, hétszemélyes lesz a kocsi. Ezért a tengelytáv meghaladja a három, a teljes hossz pedig az öt métert. Valóságos óriás. A karosszéria formatervezője, Szatosi Vada szerint a Q7 az Audi A6-hoz hasonlóan felülnézetből hátrafelé keskenyedik, s az övvonal határozattan két, egy felső és egy alsó részre osztja a karosszériát. Az Audi Q7 felülről sportosan elegánsnak hat, míg az alsó rész inkább sportosan robusztus. A japán formatervező számára az Audi Q7 külső értékeit a kupészerű tető, a majdnem függőlegesen álló Audi Single Frame hűtőrács, az osztatlan hátsó lámpákat is magában foglaló újszerű hátsó, az enyhén öblös kerékjáratok és a nagy kerekek jelentik.
A kocsihoz a gyár szerényen mindöszsze kétféle motort kínál. A 350 lovas 4.2 FSI-vel ellátva az óriás csupán 2240 kilós, viszont a 440 newtonméteres forgatónyomatéknak köszönhetően 7,4 másodperc alatt éri el a százas tempót. Ilyen adatok fényében nem is sok az a gyár által megadott 13,6 literes vegyes átlagfogyasztás. A 3 literes dízellel más a helyzet. Nehezebb, 2295 kilós, és mivel összevissza 233 lóerőt teljesít a kis V6-os, végsebessége nem haladja meg a 210-et. Ráadásul 9 másodperc a gyorsulási idő is. Nem könnyű belenyugodni ebbe a lomhaságba, ám az feltétlenül kárpótolhatja az embert, hogy a vegyes átlagfogyasztás nem haladja meg a 10,5 litert. És hogy ez az olcsóbb kivitel: 14,2 millió forint, míg a benzinesért 19,85 milliót kell fizetni. Már lehet is rendelni.
A Q7 235/60 R18 vagy 255/55 R18-as Eagle F1 GS-D3 SUV abroncsokon gördül, amelyeket kifejezetten olyan nagy teljesítményű szabadidő-terepjárókhoz fejlesztett a Goodyear, mint amilyen az Audi óriása. A gyár szerint tökéletes tapadást biztosít száraz és nedves úton egyaránt anélkül, hogy bármit is fel kellene áldozni a kényelemből, a csendből és a vezetés élményéből.

adathalmaz

H./sz./m. (mm) 5086/1983/1797
Tengelytáv (mm) 3002
Csomagtartó (l) 775/2035
Tank (l) 100
Ár: 14,2–19,85 millió forint

A felerősödő járvány mélyebbre sodorhatja a globális külkereskedelmet

Idén 7-9 százalékkal eshet a globális külkereskedelem értéke – áll az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) jelentésében.

A brit bértámogatási rendszer téríti a dolgozók bérének kétharmadát

A korábban bezárásra kötelezett cégeknek a brit kormány az előzetes tervek alapján novembertől kifizeti az alkalmazotti bérek 67 százalékát.

NYT: Trumpnak bankszámlája van Kínában

A napilap szerint az amerikai elnök évekig igyekezett, hogy üzleteljen az országgal, miközben a nyilvánosság előtt Peking ádáz ellenfelének szerepében tetszelgett.

Manny Pacquiao rendet tesz az influenszerek között

A box és a politika után most a fintech piacon készül hatalmas dobással a Fülöp-szigeteki sportoló.
Világgazdaság Piactér