Az adóváltozások hatása

Ipar | Vállalatok

A szakma szempontjából a legfájóbb pont a gépjárműadóban bekövetkezett változás – mondja az idei adóváltozásokkal kapcsolatban Karmos Gábor, a NIT Hungary szervezeti igazgatója. Jelentősen megnyirbálták ugyanis a korszerű gépjárművekre adott adókedvezményeket. Ez azt jelenti, hogy az Euro2-es jármű csupán 20 százalékos, az Euro3-as csak 30 százalékos gépjárműadó-kedvezményben részesül. Ez pedig – a szakember szerint – mérhető és jelentős költségnövekedést jelent a vállalkozásoknak.

Ráadásul a gépjárműadó alapja is módosult. Most már az önkormányzatok nem a megkezdett 100 kilogrammonkénti 600-1000 forint között mérlegelhetnek, hanem 800 és 1000 forint között lehet a gépjárműadó alapja. Mindemellett a járművek forgalomba helyezésekor, illetve tulajdonosváltásakor fizetett illeték mértéke 30 százalékkal növekedett, vagyis köbcentiméterenként a korábbi 10 forintról 13-ra emelkedik.

Az áfatörvényben bekövetkezett módosulás alapján a fuvarozáshoz kapcsolódó tevékenységek mindegyike a 25 százalékos áfakörbe került az idén. Ugyancsak idekerültek a parkolási, illetve az úthasználati díjak. Szervezetük munkájának is köszönhető – mondta -, hogy a parkolási, illetve az úthasználati díjak áfája 2003-ban még levonható, de a jelenleg érvényes jogszabályok szerint jövőre már nem.

A személyi jövedelemadóhoz kapcsolódóan nagy sikernek könyveli el, hogy a közúti közlekedési szolgáltatói szakma két nagy vívmánya 2003-ban is megmarad: az üzemanyag-megtakarítás adómentessége és a 25 dolláros adómentes napidíj a nemzetközi fuvarozásban dolgozók részére. Új adókedvezmények is beléptek az szja-rendszerbe: egyrészt a felnőttképzésben, másrészt a számítástechnikai eszközök beszerzésekor bizonyos szja-kedvezmények érvényesíthetőek.

Kedvezőbb lett az üdülési csekk és az életbiztosítás adója 2003-ban, valamint emelkedett a munkáltató által természetben adható étkezési hozzájárulás értékhatára is.

Nem könnyű átverni a vásárlókat a Black Friday-en

Az idei Black Friday slágertémája a túlárazás és a készlethiány. Már most látható, hogy komoly jogsértésekkel próbálnak vásárlókat csábítani a cégek.

Tovább nő az arany iránti kereslet

Historikusan drágának számít az arany a többi nemesfémhez képest.
Világgazdaság Piactér