Az erőmű reputációs kockázatot jelent

Mezőgazdaság | Vállalatok

Tokaj jelentős márkavesztésétől tartanak a külföldi szakértők. A Tokaj-hegyaljai borvidék nyugati részén, a zárt történelmi borvidék területén, Szerencs–Mezőzombor határában épülő 50 megawatt teljesítményű erőmű a külföldi szakértők szerint kétségtelenül kockázatot jelent Tokaj hírnevére. „Az erőmű esetleges felépülése és működése egyértelműen káros lenne a tokaji márkára nézve” – mondta a Világgazdaságnak Elizabeth Gabay MW, az Institute of Master of Wine francia szakértője.
A több francia pincészet számára tanácsadást végző, főként francia és olasz borokról publikáló szakíró szerint Tokaj egyszerre képviseli a borvidék történelmét, annak természeti tisztaságát és egy különleges borkészítési eljárást. A megépülő erőmű ezekre a márkaértékekre és a tapasztalt minőségre lenne kedvezőtlen hatással.
A külföldi szakértők szerint a tokaji bor egy különleges termőhelyet (terroirt) jelent mindazok számára, akik kicsit is járatosak a borok világában. Emellett a borhoz nem értők között is, ha Magyarország szóba kerül, sokaknak a tokaji aszú jut először eszébe.
A borvidékre látogató Master of Wine-delegáció vezetője úgy véli: „Tokaj a Magyarország-imázs szerves része, amelyet nem gyengíteni, sokkal inkább erősíteni kell. Tokaj kiemelkedő márka, hungarikum, s jelentős reputációs tőkeértéke van az ország számára, és ezt egyetlen más borvidék sem tudja nyújtani, így a területet ennek megfelelően kell kezelni. Az erőmű megépülése ellenben azt sugalmazná, hogy a magyar kormány szerint a tokaji márka nem képvisel olyan értéket, amelyet védeni és támogatni érdemes.”

A szegényebb rétegek környezetkímélőbben élnek

A gazdagok jóval nagyobb mértékben károsítják a klímát, mint a szegények, állítja egy tanulmány.

Már a buli előtt bezárnak a szórakozóhelyek

Bevételeik legalább ötven százalékát bukhatják idén a DJ-k.

Hosszú életű termékeket szükséges tervezni

Vonzóvá kell tenni a hazai újrahasznosító ágazatokat a befektetők számára.

Az amerikai kormány több milliárd dolláros segítséget ad a farmereknek

Az újraválasztására készülő elnök az idén már ötödször járt kampányúton a középnyugati Wisconsinban.
Világgazdaság Piactér